pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Příběhy z pravěku nabídne v listopadu přerovské muzeum

Muzeum Komenského v Přerově se chystá na začátku listopadu otevřít rozsáhlou výstavu s názvem Příběhy z pravěku. Pohledem současné archeologie chce vyvrátit nejčastější omyly spojené s tímto obdobím. Výstavu ozdobí například model neandertálského muže v životní velikosti nebo figurína Ötziho - mumie z ledovce. Ústředním tématem expozice bude 5000 let starý pohřeb ženy z pravěké osady poblíž Hlinska na Přerovsku a nejnovější výsledky souvisejících laboratorních analýz.

Uvedení omylů na pravou míru

„Šlo nám o to uvést na pravou míru nejčastější omyly a klišé, které známe z beletrie týkající se pravěku a archeologie za posledních 100 let, z nichž mnohé přežívají dodnes. V souvislosti s tím jsme chtěli také představit obraz současné archeologie ve vztahu k období, kterému se na výstavě věnujeme," řekl kurátor muzea Aleš Drechsler. Podotkl, že jde o období neandertálců, kultury zvoncovitých pohárů, eneolitu, problematiku pokladů v době bronzové a období Keltů a Germánů.

Mezi nejčastější mýty podle kurátorů patří zlidovělá představa neandertálce jako nižšího vývojového stupně člověka, často vyobrazovaného jako jakási poloopice. „Ukazujeme, že kultura dosažená neandertálcem, respektive jeho životní styl se v té době již příliš nelišil od soudobých moderních lidí," podotkl kurátor.

Nebude chybět ani Ötzi

Na výstavě se budou moci lidé neandertálci podívat takříkajíc přímo do očí. Kurátorům se podařilo vypůjčit si model neandertálského muže v životní velikosti z pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně. Muzeum Komenského v Přerově je první institucí, kam byl tento model mimo prostory Anthroposu zapůjčen.

Na výstavě nebude chybět ani z Prahy zapůjčená figurína zpodobňující nejstarší známou evropskou lidskou mumii Ötziho, muže z ledovce. Kurátoři se pokusí o jeho srovnání s osudem stejně staré ženy z pozdní doby kamenné, jejíž pozůstatky byly nalezeny v roce 1976 poblíž Hlinska na Přerovsku. Prezentována bude formou komiksů, obrazových rekonstrukcí a fotografické dokumentace z průzkumu.

Germánský bojovník a jeho žena

„Atraktivní budou také kresebné rekonstrukce z ateliéru vědeckého ilustrátora Libora Baláka. K dispozici budou zcela nové rekonstrukční obrázky, které vycházejí z posledního průzkumu kosterního materiálu ženy z letošního roku," doplnil Drechsler.

Lákadlem expozice bude i zpodobnění germánského bojovníka a jeho ženy, chybět nebudou figuríny Kelta a jeho ženy. Pozornost přitáhne představení jednoho z největších bronzových pokladů Přerovska z mladší doby bronzové nalezeného u obce Hradčany na Přerovsku.

Autoři | Foto Facebook Muzeum Komenského v Přerově

Štítky muzeum, výstava, historie, pravěk, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.