úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Novinka Divadla na cucky s názvem 1993 připomíná rozpad federace

Rozpad Československa pohledem současné mladé generace je hlavním tématem inscenace, která je novinkou v repertoáru olomouckého Divadla na cucky. Hra s názvem 1993 vznikla v koprodukci s bratislavským Divadlem Petra Mankoveckého. Inscenace připomíná divákům události kolem zániku federace i současný pohled na rozdělení bratrských národů, informoval mluvčí divadla Zdeněk Vévoda. Projekt 1993 je zařazen do programu oslav Společné století.

„Rozhodli jsme se pro autentickou výpověď. Rok 1993 není sice tak moc vzdálený, pro řadu lidí ale až až. Výsledný tvar vznikl společným průzkumem přelomových událostí i s pomocí vlastních vzpomínek nebo spíše vzpomínek rodičů, prarodičů a rodinných archivů. Herci byli v té době malými dětmi a jeden z nich dokonce nebyl v roce 1993 ani na světě," uvedla umělecká šéfka Divadla na cucky a režisérka autorské inscenace Silvia Vollmannová. Podotkla, že se díky tomu podařilo připravit skutečně generační, současný komentář k rozdělení Československa.

Inscenace se nevyhýbá ani politickému kontextu. Upozorňují na něj vizuály k inscenaci, zobrazující známý snímek fotografa Jefa Kratochvíla. Tehdejší český premiér Václav Klaus na něm v zahradě brněnské vily Tugendhat domlouvá podrobnosti rozpadu se slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem. „Stejně důležitá pro nás byla současnost a rivalita mezi oběma národy. Proto bude představení místy připomínat i sportovní utkání, nejen díky výpravě a kostýmům Ľudmily Bubánové," doplnila režisérka.

V koprodukční hře se objeví dva čeští a dva slovenští herci. Ke spolupráci přizvala režisérka vedle dvojice českých herců Pavly Dostálové a Adama Joury také jejich dva kolegy z Divadla DPM - Šimona Ferstla a Tomáše Pokorného. „Divadlo na cucky uvádí novinku v koprodukci s již zmíněným Divadlem DPM, na pravidelné reprízy se tak může těšit i bratislavské publikum. Slovenská premiéra 1993 je na programu 24. listopadu v prostoru současné kultury A4," řekl mluvčí divadla Zdeněk Vévoda. Pro olomoucké diváky je hra na programu divadla tuto středu nebo ji mohou zhlédnout při oslavách stého výročí republiky v neděli 28. října.

Divadlo na cucky zahájilo letos na podzim druhou sezonu na nové scéně na Dolním náměstí v Olomouci. Divadlo se do nového sídla přestěhovalo z Wurmovy ulice. Za uplynulou sezonu jej navštívily 4000 diváků, dalších 3500 prošlo jeho galerií. Nová scéna tak vykázala až stoprocentní nárůst návštěvnosti, informovali již dříve ČTK zástupci divadla.

Autoři | Foto Divadlo na cucky

Štítky Divadlo na cucky, kultura, premiéra

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.