čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V olomoucké Galerii Bohéma budou k vidění zlínské filmové klapky

V olomoucké Galerii Bohéma se v pondělí představí téměř dvě desítky výtvarníků, které spojuje umělecké ztvárnění filmových klapek zlínského filmového festivalu. Do Olomouce dovezou svou osobitou tvorbu a galerii zaplní především jejich malířské, ale i sochařské práce. Řekla to zástupkyně vedoucí galerie Lucie Füchsová.

Do Galerie Bohéma dorazí osobně na pondělní vernisáž všech 17 autorů. Galerie výtvarně zpracované filmové klapky, které zlínský festival každoročně doprovázejí, vystavuje pravidelně. „Jsme tedy stálou zastávkou tohoto 'klapka tour'. Z počátku putovaly klapky jen do Prahy. Potom se ale jejich tour rozrostla a postupně připojily další města. My jsme rádi, že za Olomouc můžeme klapky každoročně hostit právě my," uvedla Füchsová.

Autoři těchto originálních klapek podle ní sami pravidelně pořádají společné výstavy jejich volné tvorby, olomoucká výstava se řadí mezi ně. „Proto nese také název Klapakaři popáté. Je tedy již pátou společnou výstavou v pořadí," doplnila zástupkyně galerie.

Do Olomouce dorazí se svou tvorbou například Maria Axamitová, Jitka Brůnová Lachmann, Alena Ciková, Věra Hejdová, Libuše Matulová, Ivana Pavlišová či Vít John a Karel Kalina. Návštěvníkům galerie výtvarníci představí své realistické i abstraktní malby, ale také sochařské práce. Výstava potrvá do 20. listopadu.

Projekt Salon filmových klapek, který je součástí Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně, měl premiéru v roce 1998 a za dobu jeho existence vzniklo 2369 klapek, které putovaly do soukromých sbírek. Do aukce letos přispělo svými díly 147 výtvarníků. Dražba klapek vynesla v květnu rekordní částku 2,4 milionu korun.

Autoři | Foto zlinfest.cz

Štítky film, Olomouc, klapky, Bohéma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.