úterý 16. dubna 2024 Irena

Noc divadel spojí divadla z Česka i Slovenska, v Olomouci se zapojí sedm divadelních scén

Do Noci divadel, která každoročně nabízí divákům nevšední zážitky, se příští sobotu společně zapojí sedm olomouckých divadelních scén. Divadla chystají prohlídky zákulisí, workshopy, koncerty i interaktivní hru.

Navzdory názvu akce začne program v olomouckých divadlech již dopoledne a potrvá do nočních hodin. Moravské divadlo zve zájemce na zkoušku připravované činoherní inscenace, detektivní komedie Splašené nůžky Paula Pörtnera, ve které budou o vývoji děje rozhodovat samotní diváci.

Komedie je napsaná pro divadlo, kdy diváci jsou sami vyšetřující a určují, kdo je vrah. Hra má čtyři konce, celou druhou polovinu tvoří samo publikum, které dává pachatelům otázky. „Přínos publika je v případě Splašených nůžek naprosto klíčová záležitost," uvedla režisérka Michaela Doleželová. Zkouška začíná v 10 hodin a kapacita je omezena na 150 diváků.

Moravské divadlo nabídne odpoledne a večer také prohlídky zákulisí. Loni o ně byl enormní zájem. Divadlo na cucky připravilo výtvarnou dílnu a na Noc divadel pozvalo hosty ze Slovenska. „Náš program se rozběhne odpoledne a nabídne pohádku pro batolata v podání souboru Fedét Teáter, tvůrčí workshop Malí architekti nebo vystoupení písničkáře Tomáše Gregora," uvedl ředitel divadla Jan Žůrek. Podotkl, že hosté ze Slovenska připomenou nejen vznik samostatné republiky, ale i její rozdělení v roce 1993.

Podobnou programovou linii nabídne Divadlo hudby, i tam zamíří slovenští herci. Chybět nebude ani výtvarně-divadelní dílna a improvizační show olomouckého souboru Olivy s kolegy z Bratislavy a Žiliny. Divadlo Tramtarie připravilo pro Noc divadel zábavnou interaktivní hru, ve které rozboří pomyslnou hranici mezi jevištěm a hledištěm. „Návštěvníci se tak budou moci postavit tváří v tvář Anně Karenině, milionáři Jayovi Gatsbymu či popletenému kouzelníkovi Fandovi,“ uvedla ředitelka divadla Petra Němečková.

Lidé budou moci 17. listopadu zamířit i na kabaretní scénu Nabalkoně, která připravila program ke stému výročí republiky. Tomu se budou tento den věnovat i studentské divadelní spolky v Uměleckém centru Univerzity Palackého. Poprvé se do programu noci divadel zapojí také Divadlo na Šantovce, které nabídne prohlídku zákulisí, kabaret a workshop. Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu již od roku 2008. V České republice se Noc divadel poprvé uskutečnila v roce 2013.

Program a více informací najdete ZDE.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Facebook Moravské divadlo Olomouc | Zdroj ČTK

Štítky Noc divadel, divadlo, kultura, noc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.