čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Art Brut Film Olomouc se letos zaměří na polskou tvorbu

Čtvrtý ročník festivalu Art Brut Film se letos rozhodl zaměřit na tvůrce z jedné země, a to Polska. Festival bude probíhat v prostorách Arcidiecézního muzea a bude se konat ve středu 8. dubna. Na diváky čeká šest krátkých filmů z polské produkce, které doplní je vystoupení slovenského kytaristy Juraje Dorici.

Zatímco vloni pořadatelé představili tvorbu jediného autora – významného dokumentaristy Philippa Lespinasse, letos se soustředí na autory art brut z jediné země, a to z Polska. „Polskou scénu známe jen málo nebo vůbec. Navázali jsme proto kontakt s teoretičkou Joannou Daszkiewicz, stěžejní osobností festivalu filmů o art brut v Polsku,“ uvedl pořadatel Pavel Konečný.

Art Brut v Polsku je spojováno zejména s uměním osob se zdravotním postižením, ohrožených sociálním vyloučením. To způsobuje mnoho nejasností. Umělec, který nemůže fungovat nezávisle na trhu s uměním, obvykle bývá odsouzen k osudu holubice mezi jestřáby,“ popsal specifika polské scény výtvarný teoretik Stanisław Jasiński. A právě možnost představit divákům pohnuté tvůrčí i lidské osudy umělců podle Konečného obohacuje olomouckou přehlídku o důležitý rozměr. „Art Brut Film tak má také edukační aspekt,“ vysvětlil.

Program čtvrtého ročníku tvoří převážně filmy, které se v roce 2013 objevily na prvním ročníku festivalu AUT v Poznani, který se specializuje na krátké filmy o umělcích samoucích. Blok filmů pořadatelé doplní hudební produkcí, konkrétně vystoupením slovenského zpěváka a kytaristy Juraje Dorici z Martina, který se již dlouhé roky věnuje studiu a interpretaci lidových písní i vlastní autorské tvorbě. „Doufáme, že minikoncert vnese do filmové přehlídky další tvořivý rozměr a přispěje k vlídné atmosféře festivalu,“ dodal Konečný.

Art Brut Film Olomouc se uskuteční ve středu 8. dubna od 18 hodin v Arcidiecézním muzeu Olomouc. Pořádá ji Pavel Konečný ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc a občanským sdružením abcd Praha. Termín „art brut“ použil poprvé v roce 1945 francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. Art brut, tedy „syrové umění“ nebo „umění v surovém, nebo původním stavu“, charakterizoval jako „výtvarné produkce všeho druhu – kresby, malby, výšivky, modelované či tesané plastiky, které vykazují spontaneitu a velkou tvůrčí představivost a jsou co možná nejméně poplatné běžnému umění a kulturním šablonám".

Program:

18.00 - Zahájení (Joanna Daszkiewicz, Anežka Šimková a Pavel Konečný)
18.10 - Z ptakami fruwał (Ryszard Kosek), režie Tadeusz Bystram, 2003
18.24 - Astronauta (Konrad Kwaska), režie Władysław Jurkow, 2004/2005
18.35 - Bindas i Picasso (Robert Bindas), režie Władysław Jurkow, 2004/2005
18.44 - Oswajanie świata (Adam Dembiński, Halina Dylewska, Włodzimierz Rosłon, Konrad Kwasek, Stanisław Zagajewski, Henryk Źarski), režie Władysław Jurkow, 2006
19.24 - Kytarový minikoncert: Balady a písničky
Juraj Dorica, akustická kytara a zpěv, Tomáš Holič, kytara, Mojmír Ďurík, příčná flétna
20.09 - Tadeusz Andrzejewski: po prostu Art Brut, scénář a režie Ewa Toboła, Bartosz Toboła, 2013
20.34 - Tadeusz Głowala, režie Ireneusz Bukowski, 2013
21.10 - Závěr (s možností besedy)

Zdroj: Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.