čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Na podobu Středoevropského fóra Olomouc vypíše Muzeum umění soutěž

O vypsání architektonické soutěže na Středoevropské fórum rozhodlo ministerstvo kultury. Muzeum původně se soutěží nepočítalo a nechalo si vypracovat projekt od architekta Jana Šépky, píše rozhlas.cz.

Že soutěž, která bude vypsána na začátku března 2019, znamená začátek konce stavby nové kulturní instituce nejen středoevropského významu, je přesvědčen expert na moderní architekturu Rostislav Švácha.

„Když se vypíše soutěž, tak se celá ta věc hodně zdrží...“

Ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD trvá na architektonické soutěži a potvrdil, že jeho pracovní skupina začala na prvních krocích s Muzeem umění spolupracovat. „Zásadním způsobem se změnily podmínky financování. V tuto chvíli už se nejedná o finance z evropských fondů. Druhá věc je, že to financování je přímo z národních zdrojů, a tady preferujeme jako ve všech ostatních příspěvkových organizacích ministerstva kultury architektonickou soutěž. Předpokládáme, že dojde i k jisté změně stavebního programu. Takže to jsou takové tři hlavní důvody,“ uvedl pro rozhlas.cz Staněk.

„Když se vypíše soutěž, tak se celá ta věc hodně zdrží. Může se stát, že všechno vyzní do ztracena a na místě SEFO bude pořád strašit ta ošklivá proluka, která už tam straší 50 let,“ komentuje historik moderní architektury Rostislav Švácha.

Foto Muzeum Umění | Zdroj rozhlas.cz

Štítky SEFO, soutěž, muzeum, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.