pátek 29. března 2024 Taťána

RECENZE: Zamotaný děj pokračování fantastických zvířat zachraňuje povedený vizuál

Co takhle natočit film podle další knihy ze světa Harryho Pottera? A co na tom, že se děj odehrává dávno předtím, než byl sám Harry na světě. A co na tom, že kniha, podle které se film točil, je jen encyklopedie o bájných zvířatech. Hollywood by asi neměl problém natočit ani telefonní seznam, pokud by o to byl zájem. Přesvědčili nás o tom třeba animákem s názvem Emoji ve filmu, který vypráví příběh o smajlících. Recenze filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny je tady.

Takže paní Rowlingová sedla ke psaní scénáře, kterým vlastně obalila jíž zmíněnou encyklopedii o bájných tvorech. Kniha nese název Fantastická zvířata a kde je najít. Fanoušci byli prvním dílem snímku nadšeni, a tak se film dostal až k celosvětovým tržbám dosahujícím na částku 800 milionů dolarů. První díl představil hlavní hrdiny a samozřejmě došlo i na již zmíněná zvířata. Osobně mi přišel nudný i první díl a popravdě musím uznat, že jsem měl co dělat, abych udržel pozornost po celý film.

Skvělý začátek, pak velký útlum

Děj filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny navazuje na konec prvního dílu, kdy byl hlavní záporák Grindelwald zatčen, k čemuž pomohl hlavní hrdina Mlok Scamader. Grindelwald však slíbil, že uteče a tím začíná dějová linie druhého dílu fantastických zvířat. Musím uznat, že úvodní scéna, kdy Grindelwald uniká, byla velice působivá. Akční scény s až hororovým nádechem daly vědět, že se oproti minulému dílu bude zřejmě konat změna. Avšak jak svižně film začal, tak svižně se mi připomněl díl předešlý. Tempo šlo rapidně dolů.

Popravdě nevím, jestli tento fakt neumocňuje i představitel hlavní role Eddie Redmayne. Jeho ztvárnění Mloka s utrápeným, nesmělým výrazem úplně zastavuje vzduch. A pro mě bohužel i celé tempo filmu.

Johny Depp je skvělý, ale kde jsou zvířata?

Když na scénu nastoupí hlavní záporák Grindelwald v podání Johnyho Deppa, to je jiná káva. Většina herců říká, že se jim záporné postavy hrají lépe než uhlazení klaďasové a Johny Depp si tuhle roli vyloženě užívá. Grindelwald v jeho podání vypadá opravdu jako člověk, kterého nechcete potkat. Jeho vize o světě bez mudlů (lidí bez kouzelnických schopností) nám připomíná historii nedávno uskutečněnou. Autorčina inspirace ve druhé světové válce je zde jasně čitelná.

Příběh se točí kolem nabírání Grindelwaldových spolubojovníků na stranu zla. To nám zase připomíná děj předešlých příběhů J. K. Rowlingové, takže ani v tomto ohledu se nic originálního nekoná. Jenže kde jsou ta fantastická zvířata? Kolem nich se přece měl točit celý děj, ale ouha! Ono se tady kolem nich netočí skoro nic a ve filmu hrají spíš druhé housle.

Děj je zamotaný, vše zachraňuje vizuál

Nechci tvrdit, že film je úplná nuda, to ne. Bylo pro mě však hodně těžké přežít ukecané pasáže. Například závěrečná scéna, která zachycuje finální souboj, je však opravdu pastva pro oči a je v ní vidět, že se tvůrci nebáli utrácet za speciální efekty. Musím uznat, že nejsem znalec tohoto kouzelnického univerza. Některé knížky jsem četl, filmy s Harrym jsem viděl, ale tady jsem se dějově opravdu ztrácel. Ve filmu totiž zazní tolik jmen a objeví se tolik postav, že problém v dějové orientaci musejí mít i průměrní znalci světa Harryho Pottera. V průběhu filmu jsem si uvědomil, že už vlastně ani nevím, kam děj směřuje.

PSALI JSME: RECENZE: Bohemian Rhapsody? Show Must Go On!

Vizuál filmu je opravdu krásný. Režisér David Yates ví, co dělá. Však už si to vyzkoušel na posledních čtyřech filmech s Harrym Potterem a prvním díle fantastických zvířat. Speciální efekty vypadají uvěřitelně, i když se na plátně někdy odehrávají věci, které si člověk snad ani neumí představit. Ono s rozpočtem okolo 200 miliónů dolarů to asi není tak těžké, ale už tu byly i filmy s větším rozpočtem, kde se to úplně nepovedlo.

Své fanoušky si film najde

Kdo má rád magický svět plný čar a kouzel, musí tento film vidět. Ti ostatní si užijí krásný vizuální snímek s několika výbornými bojovými scénami. Už po prvním díle jsem si říkal, že další vidět nemusím, ale vypadá to, že až se v kinech objeví další pokračování, půjde na něj znovu, i když tak nějak tuším, že budu mít velmi podobné pocity. Člověk však tak nějak chce vědět, jak to celé dopadne.

Nicméně autorka ví, pro koho film píše a věřím, že opravdoví znalci dychtí po nových a nových informacích, které jim doplňují celou mozaiku. K mému překvapení byl v kině po promítání dokonce slyšet i potlesk, takže svoje fanoušky film určitě mít bude.

Olomoucká Drbna hodnotí: 58 %


Na tento film si můžete zajít do Premiere Cinemas v Olomouci. Program najdete zde.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky recenze, film, kino, Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.