pondělí 29. dubna 2024 Robert

Galerie města Přerova vystavuje tvorbu výtvarníka Václava Baláta, místního rodáka žijícího v Mnichově

Zátiší, krajiny i přerovské motivy nebo olejomalby s tematikou pravěku dominují nové výstavě v Galerii města Přerova, která představuje tvorbu výtvarníka Václava Baláta. Rodák z Přerova posledních třicet let žije a tvoří v Mnichově.

Výstava tematických minisérií olejomaleb byla otevřena tento týden a potrvá do konce roku, sdělila vedoucí galerie Lada Galová, která je i kurátorkou výstavy. „Autor pracoval pro mnichovská muzea, ilustroval odbornou literaturu, například zpracovával pravěkou tematiku pro časopis Kosmos, jehož výtisky najdou na výstavě také své místo," uvedla Galová. Olejomalby, které zachycují mimo jiné přerovská zákoutí, jsou výsledkem Balátova celoživotního koníčku, kterému se sice nevěnuje kontinuálně, ale zato intenzivně, když přijde tvůrčí období.

Hodně jsem do něj investoval, myslím energie, času a snahy. Soustředím se na motivy, které mě zajímají. Maloval jsem na zakázku pro několik německých institucí, něco málo jsem i ilustroval," uvedl Balát. Autor strávil mládí v Přerově, kde vyrůstal a chodil do školy. Poté odešel z tehdejšího Československa, ale stále se podle svých slov považuje duší za Přerováka. „Proto jsem toužil v Přerově vystavovat. Mám tu spoustu životních přátel a známých, jednou se pravděpodobně vrátím natrvalo," doplnil Balát. Jeho výstava obrazů je letos poslední v prostorách Galerie města Přerova.

V letošní sezoně například velkou retrospektivní výstavou připomněla 60. výročí existence nejstaršího současného hudebního tělesa na přerovské hudební scéně, Academic Jazz Bandu, nebo výstavou s názvem Umění z času lovců zavedla návštěvníky do doby pravěku prostřednictvím fotografií a archeologických nálezů. Galerie letos dala také prostor velkému výstavnímu projektu 100letá Republika, který ve dvou etapách zachycoval Přerovsko ve výtvarném umění od vzniku republiky po současnost.

Autoři | Foto Facebook Galerie města Přerova

Štítky Václav Balát, Přerov, galerie, výstava, umění, kultura, pravěk

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.