úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

V rámci programu AFO se představí i film o české expedici za polárním kruhem

Na mezinárodním festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO) bude mít premiéru dokumentární film z expedice českých vědců za polárním kruhem. Jmenuje se Pohyby a na festivalu se bude promítat 16. dubna.

Snímek zachycuje cestu čtyřčlenného výzkumného týmu geologů z Akademie věd na Špicberky. Informovali o tom tvůrci filmu. Festival AFO se v Olomouci koná příští týden, divákům představí tři desítky dokumentárních snímků v několika kategoriích soutěže.

Skupina geologů v nejjižnější zátoce ostrova Západní Špicberky už šest let pomocí unikátního přístroje pravidelně monitoruje pohyby země a mapuje dosud neprozkoumaný terén, který byl dříve skryt hluboko pod ledem. Na zatím poslední expedici za polární kruh se badatelé rozhodli přizvat dva filmaře. "Důkladná příprava byla nutná. Museli jsme se připravit na natáčení v extrémních podmínkách. Počasí k nám naštěstí ale bylo velmi milosrdné," uvedl kameraman Tomáš Kopecký. "Na strach z medvědů při natáčení zapomenete, ale neustálá zodpovědnost je na místě," doplnila režisérka filmu Martina Spurná.

Snímek zachycuje nádhernou i drsnou přírodu špicberských ostrovů, nitro české polární expedice i lidský pohled na vědce. "Film divákovi postupně odkrývá, co vše badatelé svým trpělivým pozorováním přírody dokážou vyčíst nejen z terénu, ze samotných kamenů, ale i z těch neznatelných a doposud nepředvídatelných tektonických pohybů Země," stojí na stránkách www.afo.cz

Vědci při svém výzkumu spolupracují s polskými kolegy. Česká výprava pracuje za polárním kruhem obvykle tři až čtyři týdny v roce, po zbytek roku má monitorování přístrojů na starosti polská strana, která je na stanici přítomná trvale. Při měření geologové nachodí i najezdí stovky kilometrů na sněžných skútrech i motorových člunech. "Základním pravidlem při přenocování ve stanu ve volné přírodě je, že minimálně jeden člověk musí hlídat a dát signál ostatním, pokud by se medvěd někde objevil. Lidé se pak pokusí medvěda nejdříve zahnat hlukem, případně signálními světlicemi. Většinou se medvěd vzdálí. Střelba na zvíře je až poslední možnost, jak se před ním zachránit," uvedl ředitel Ústavu struktury mechaniky hornin Akademie věd Josef Stemberk, kterým tým vědců vede.

Letošní 50. ročník festivalu AFO se uskuteční od 14. do 19. dubna. Kromě tří desítek nejzajímavějších populárně-vědeckých filmů současnosti nabídne návštěvníkům také rozsáhlý doprovodný program. Přehlídka vyvrcholí setkáním dvou osobností festivalu, světově uznávaných vědců britského biologa Richarda Dawkinse a teoretického fyzika Lawrence M. Krausse na páteční společné debatě.

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.