pátek 29. března 2024 Taťána

Vánoční PechaKucha proběhne v duchu koled a veselí. Bude se však řešit i stav olomouckých tříd

Předvánoční čas je spojený s radovánkami a setkáváním. Organizátoři PechaKucha Night připravili pro své příznivce poslední letošní setkání na pátek 14. prosince. V pořadí již 19. PechaKucha Night nese podtitul „Posh vánoční večírek“ a ponese se v rytmu koled, veselí a loučení se starým rokem.

Výběr přednášejících je tentokrát hodně pestrý a prezentace se budou dotýkat hudby, řemesel, malířství, scénografie nebo i sociální práce. Organizátoři věří, že každá prezentace bude pro publikum malým vánočním dárkem.

Mladý malíř nebo talentovaná hudebnice

Během akce se představí mladý malíř Vojtěch Kovařík, který ještě studuje v ateliéru kresby Josefa Daňka v Ostravě. Jeho práce se za poslední rok ale objevila například na mezinárodním festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu, v Chemistry Gallery či v dánské galerii Wolfsen. Vojtěch je aktivní i na hudebním poli – je součástí elektro-punkového seskupení Munchen Konflikt. Kromě něj se představí i mladá talentovaná hudebnice Patricie Fuxová. Patricie je autorkou textu písně Ewy Farne Boky jako skříň, v současnosti ji ale zaměstnává hlavně kapela Vesna. V rámci aktuální tvorby pracuje Patricie s ženskostí a folklorem.

„Toto vydání PechaKucha Night bude hodně ženské. Konečně jednou budou mít ženy převahu nad muži,“ směje se organizátorka akce Alžběta Smejkalová. „Nebyl to záměr, ale když si to teď v hlavě sumíruji, uvědomuji si, že se nám podařilo vytvořit sestavu žen, jejichž tvorba na sebe krásně navazuje,“ uzavírá Smejkalová. Mezi ženami zmiňme tedy ještě Magdu Vachunovou, módní návrhářku, která tvoří pod značkou Mayda a podobně jako Patricie v hudbě, Magda do svých šatů prolíná folklorní prvky.

Aby byl výběr prezentujících vyvážený, zmiňme ještě jednoho mužského zástupce. Bude jím člen komise pro dopravu Rady města Olomouce a Rady Olomouckého kraje Petr Daněk. Ten si pro PechaKucha Night připravil prezentaci o olomouckých třídách, v níž zhodnotí jejich současný stav a přidá několik tipů, jak tento stav zlepšit.

Místo konání zůstává zahaleno rouškou tajemství

Jak už bývá zvykem, organizátoři PKN své příznivce vždy vezmou na jiné místo. Tentokrát místo konání zůstává lehce zahaleno rouškou tajemství. PechaKucha se bude konat na Dolním náměstí v čísle 32. Napovíme, že do prostoru se prochází chodbou vedoucí do zadního traktu budovy a dříve se mu říkalo „hrabárna“. „Prostor prošel rekonstrukcí a my si myslíme, že spousta návštěvníků prožije aha moment v okamžiku, kdy projde dveřmi,“ komentuje výběr místa organizátor Ondřej Čejka.

Občerstvení ve vánočním duchu pro akci připraví kavárna Kafe jak lusk. Příznivci PechaKucha Night budou moct na místo dorazit s předstihem, aby si prohlédli prostory a naladili se na desítku pestrých prezentací. Hlavní program začne jako vždy ve 20:20.

Vstupenky je možné zakoupit na místě nebo v předprodeji přes GoOut.

Tisková zpráva

Štítky PechaKucha Night, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.