pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouckém kraji hrady chystají akce na Vánoce i Silvestra. Nabídnou divadlo, prohlídky i dobové jídlo

Speciální prohlídky ve vánočně vyzdobených komnatách, vánoční nadělování pod stromkem i silvestrovský přípitek v posledním dni v roce nabízejí svým návštěvníkům hrady a zámky v Olomouckém kraji.

Na vánoční prohlídku hradu se teple oblečte, netopí se tam

Památky se znovu otevřely s příchodem adventu, na Bouzově chystají akce i na Štědrý den. Program podle kastelánů každý rok přiláká až několik tisíc lidí. Zájemcům o prohlídky vzkazují, aby se na návštěvu teple oblékli, protože na hradech se netopí. Hrad Bouzov se otevře návštěvníkům tuto sobotu, poté sem mohou lidé zamířit i 24. prosince na takzvané Bouzovské nadělování. „Na Štědrý den budeme mít otevřeno už počtvrté. Jezdí sem návštěvníci i pravidelně, berou s sebou své známé a přátele, myslím, že ta tradice bude ještě nějakou dobu pokračovat," řekla kastelánka hradu Zuzana Šulcová. Přímo o Vánocích projde hradem podle ní kolem 60 lidí. „Je potřeba si prohlídky rezervovat, dobře se obléci a hlavně vzít s sebou dárečky a sváteční veselou náladu," doplnila kastelánka. Na vánočně vyzdobený hrad Bouzov budou moci lidé zamířit i 26. a 27. prosince a také poslední den v roce, kdy speciální prohlídky oživí silvestrovský přípitek, doplnila kastelánka.

Návštěvníky čeká divadlo pro děti a ochutnávka jídel z 19. století

Hrad Šternberk láká návštěvníky na vánoční prohlídky tuto i příští sobotu, interiéry hradu doplní vánoční výzdoba, betlémy či historické hračky. Vyzdobený hrad si budou moci lidé prohlédnout také první vánoční svátek, na 30. prosince chystá hrad vánoční divadlo pro děti. Uskuteční se v Hodovním sále, šternberší ochotníci si připravili loutkové pohádky. Poslední čtyři dny v roce bude otevřen také zámek ve Velkých Losinách na Šumpersku. Pro návštěvníky chystá vánočně vyzdobené interiéry a ochutnávku jídel z 19. století, stojí na stránkách zámku. Hrad Helfštýn pod správou Muzea Komenského v Přerově se naopak otevře návštěvníkům již tradičně až první sobotu v lednu.

Vánoční výstava nabídne Lego a Zbořilův betlém

V zámku, ve kterém muzeum sídlí, se tento týden otevřela vánoční výstava, která představuje jednu z nejoblíbenějších hraček současnosti - stavebnici Lego. Na výstavě nechybí ani oblíbený Zbořilův betlém v novém aranžmá. Jeho autorem je sázavský řezbář Bedřich Zbořil. Do betléma autor zařadil přes 120 figur, které vytvořil na objednávku přerovského muzea v letech 1997 až 2009. Figurky z lipového dřeva představují nejen tradiční betlémské postavy, ale i výjevy z běžného života.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hrady, zámky, Vánoce, prohlídky, Silvestr, kultura, výstava

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.