čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Festival vánoční hudby nabídne koncerty a výstavu. Eva Pilarová ze zdravotních důvodů nevystoupí

Tři vánoční koncerty a výstavu mapující stoletý vztah mezi státem a církví přinese letošní ročník Festivalu vánoční hudby v Olomouci. Odehraje se v kostele svatého Mořice a v prostorách olomouckého arcibiskupství.

Na zahajovacím koncertu bohužel ze zdravotních důvodů nevystoupí Eva Pilarová, jak bylo původně v plánu. Součástí večera bude slavnostní ocenění dobrovolníků z Olomouckého kraje informoval o tom pořadatel festivalu Josef Kořenek. „Cílem festivalu je navázat na tradici vánočních koncertů v Olomouci a přiblížit občanům duchovní poselství Vánoc, na které se v posledních letech stále více zapomíná," uvedl Kořenek. Součástí zahajovacího večera bude tradiční předání cen Křesadlo dobrovolníkům z Olomouckého kraje. Ceny se udílejí již poosmé, dostávají je lidé, kteří se ve svém volném čase věnují dobrovolnické činnosti. „Cílem Křesadla je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnickou činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají," doplnil Kořenek.

Festival pokračuje v kostele svatého Mořice, kde bude 26. prosince Svatoštěpánský koncert a o dva dny později varhanní koncert s vánoční tématikou v podání Karla Martínka. Přehlídku doprovázejí slavnostní mše, jednou z nich bude provázet v odpoledních hodinách v kostele svatého Michala olomoucký arcibiskup Jan Graubner a určena je pro rodiny s dětmi. O adventních víkendech a po celé svátky je v kryptě katedrály svatého Václava v Olomouci k vidění výstava betlémů. Součástí festivalu je také výstava v křížové chodbě svatého Michala, která mapuje sto let vztahu církve a republiky. Otevřena bude do 17. prosince. Cílem výstavy je připomenout, jak důležitá je církev v životě moderního státu a jaký vliv mají státní instituce na její fungování, doplnili pořadatelé.

Autoři | Foto Facebook Festival vánoční hudby

Štítky koncert, Vánoce, festival, hudba, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.