čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Vyhrajte olomouckému kinu Metropol slavnostní předpremiéru filmu Trabantem tam a zase zpátky

Kino Metropol se v příštích dvou měsících utká s ostatními českými kiny o slavnostní předpremiéru nového českého filmu o žlutých trabantech s názvem Trabantem tam a zase zpátky. Bude ovšem potřebovat pomoc všech svých diváků a fanoušků.

Hlasujte pro kino Metropol zde: HLASOVÁNÍ

Jediné, co je potřeba udělat, je poslat svůj hlas na webové stránce www.vyhrajpremieru.cz poslednímu klasickému kinu v Olomouci. Odměnou Vám bude při výhře kina Metropol pozvánka na slavnostní předpremiéru a zařazení do slosování o věcné ceny s tématikou žlutých trabantů. Hlasovat můžete z jednoho emailu každé dva týdny až do 10. února. Slavnostní předpremiéra je naplánována na 4. dubna 2019.

Jeden z nejznámějších českých cestovatelů současnosti Dan Přibáň uzavře v dubnu příštího roku na plátnech kin svou jedenáctiletou cestu kolem světa. Poslední adrenalinová výprava žlutého cirkusu s názvem Trabantem tam a zase zpátky se napojuje na trasu první expedice, na cestě z Asie do Prahy domů ujede 17 237 kilometrů. Filmaři tentokrát zachycují divokou jízdu z jižní Indie přes Nepál, Himaláje, Pákistán, Čínu, Kyrgyzstán až do Uzbekistánu a odtud přes Rusko, Ukrajinu a Slovensko do Česka. Osmičlenný tým definitivně dokázal, že k projetí světa není potřeba drahých terénních vozů, ale stačí dva trabanty, polský Fiat alias maluch a stará česká motorka Jawa 250.

Osmičlenná výprava opět vyrazila v mezinárodní česko-polsko-slovenské sestavě. Mezi jejími členy byly osvědčené tváře žlutého cirkusu včetně nesmrtelného motocyklisty a optimisty Marka Slobodníka ze Slovenska, notorického ztráceče pasů Poláka Radka Jony a náčelníka Dana Přibáně v čele. Všehoschopnou hlavní sestavu skvěle doplnil nováček a hasič Honza Setvín. „Poprvé od první cesty s námi nejela žádná žena a možná kvůli tomu nabíralo putování téhle smečky občas drsnější obrátky. Na ironii a černý humor, někdy na hranici politické korektnosti, byla spousta prostoru,“ komentuje Dan Přibáň.

Velká cesta domů začala na jihu Indie a pokračovala směrem na sever mezi svítící pohřební hranice magického Váránasí. Dál směřovala do Nepálu a podhůří Himaláje, kde trabanty v 5300 metrech nad mořem pokořily výškový rekord dvoutaktního auta. Nato cestovatelé překonali hory mystického malého Tibetu a probojovali se až na hranice Pákistánu a následně do Číny. Čekali jsme, že to bude v Číně jiné, ale to, co jsme viděli, nám vyrazilo dech. Vjeli jsme do technologické diktatury jako ze sci-fi. Když jsme zpod dohledu tisíců kamer a neustálé policejní kontroly utekli mezi kyrgyzské jurty, abychom konečně v uzbeckém Samarkandu dokončili cestu kolem světa, byli jsme vážně rádi,“ dodává Přibáň. Samarkand byl nejvýchodnějším bodem první cesty žlutého cirkusu v roce 2007. Od té doby žluté trabanty projely Afriku, Jižní Ameriku i Austrálii a jihovýchodní Asii. Když se nyní do Samarkandu vrátily z východu, kruh cesty kolem světa se uzavřel. Dál výprava pokračovala napříč Uzbekistánem, na „dno pouště“ k vyschlému Aralskému jezeru, do Kazachstánu, do Ruska na Ukrajinu a Slovensko. Odsud v několikakilometrové koloně trabantů, mnoha dalších strojů a stovek fanoušků kolem silnic dojela poslední žlutá výprava domů. „Bylo to nejkrásnějších tisíc kilometrů všech našich cest. Na každém dálničním mostě mezi Brnem a Prahou stáli lidé a mávali. Něco tak silného a dojemného už asi nezažijeme!“ popsal epický návrat Dan Přibáň. Dlouhých 17 tisíc kilometrů urazila výprava za 147 dní.

Tisková zpráva | Foto Facebook Trabantem napříč kontinenty

Štítky Trabantem tam a zase zpátky, dokument, hlasování, kino Metropol, kultura, film

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.