pátek 26. dubna 2024 Oto

RECENZE: DC sazí v Aquamanovi na barevnost marvelovek. A vyplácí se to

V České republice máme vodníka, v Americe vodní říši ovládá Aquaman. Jako tsunami vletěl do kin nový film inspirovaný příběhem od DC Comics. To je po Marvel comics druhé největší vydavatelství komiksových příběhů. Marvel se může pyšnit velice zdařilou transformací svých komiksů z papírových sešitů na filmová plátna. To se zatím o práci DC Comics říci rozhodně nedá. Nebo ano?

Změna režiséra i celkového vzhledu

Filmová zpracování příběhů DC Comics propadla vesměs na celé čáře a o to žádné studio nestojí. Určitě ne, když na tom chcete postavit celou filmovou sérii, která by vám měla generovat vysoké zisky.

Warner Bros a DC si tedy řekli, že by na to měli jít jinak. Vyměnili režiséra a typickou temnotu nahradili zábavou a barevností, což jsou aspekty, na které jsme zvyklí z filmových zpracování příběhů konkurenčního Marvelu. Temnoty ve filmech DC jsem si sice vždycky cenil, v tomto případě však bylo její redukování krok správným směrem.

Hlavní záporák je nevlastní bratr klaďase, jak originální

Příběh začíná představením Aquamana hned po jeho narozeni, kdy dochází ke spojení světa lidí se světem pod hladinou. A jelikož mezi těmito dvěma světy hrozí střet, je právě Aquaman nejdůležitější postava celého příběhu. V podmořském světě si král jednoho z mořských království řekne, že je čas postavit se lidem a zničit je, aby se mohl stát vládcem celého světa.

Shodou náhod (jak překvapivé) je záporák nevlastní bratr našeho hrdiny Aquamana. Arthur (což je Aquamanovo civilní jméno) se tedy svému nevlastnímu bratrovi musí postavit a jako prvorozený uplatnit svoje právo na trůn, čímž by zachránil mír v obou světech.

Velkolepé, barevné, okouzlující

Režie se ujal James Wan. Ten má za sebou hned několik hororových snímků, mezi jinými stojí za úspěšným filmem Saw. Nyní dostal Wan možnost natočit něco úplně jiného a myslím si, že tvůrci s jeho angažováním neudělali vůbec špatně. Naopak, jestli půjdou jeho cestou, mají velkou šanci být schopným konkurentem již zmíněného studia Marvel.

Všechno je velkolepé, barevné, okouzlující. Svět, který nám James Wan představil je opravdu magický. Jen jsem si nemohl odpustit myšlenku na to, že si režisér tak trochu viditelně pomohl v jiných úspěšných filmech. Podmořský svět mi svou barevností připomínal Avatar, dobrodružná výprava za trojzubcem byla ve stylu Indiana Jonese a některá mořská monstra mi zase připomněla Pacific Rim nebo Godzillu. To však rád prominu, protože i když Aquaman trval 140 minut, já se nenudil.

Aquaman je tvrďák, žádný Mirek Dušín

Představitel Aquamana Jason Momoa je přesným opakem původního komiksového hrdiny. Místo modrookého blonďáka tu máme havajana s dlouhými tmavými kadeřemi. Je mi však bližší než původní komiksový Mirek Dušín.

V roli záporáků se nám představili hned dva herci, a to Patrick Wilson jako Aquamanův nevlastní bratr a Yahya Abdul-Mateen II v roli legendárního záporáka, kterým je Black Manta. Oba se svých rolí zhostili velmi dobře a (spoiler alert, haha) jejich porážka zahřála u srdce. Aby na to vše nebyl Arthur sám, je mu k ruce krásná Amber Heard jako Mera. Ve filmu se objeví i Nicole Kidman, Williem Dafoe či Dolph Lundgren.

DC Comics zpátky ve hře

DC je zkrátka zpátky ve hře. Pokud bude pokračovat v nastaveném trendu, můžeme očekávat příjemný souboj dvou největších komiksových gigantů. I když nejste fanoušek barevných okének s textovými bublinami, neuděláte chybu, když se na Aquamana do kina vypravíte. Všechno dohromady to působí opravdu dobře a dovolím si říct, že nebudete litovat.

Olomoucká Drbna hodnotí: 85%


Na tento film si můžete zajít do Premiere Cinemas v Olomouci. Program najdete zde.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky recenze, film, kino, Aquaman

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.