pátek 29. března 2024 Taťána

Festival Music Olomouc nabídne návštěvníkům široké spektrum soudobé hudby

Sedm koncertů a více než 40 skladeb zazní na letošním ročníku festivalu soudobé hudby Music Olomouc. Podle pořadatelů šest z nich bude mít světovou premiéru. Festival se uskuteční od 20. do 29. dubna v Uměleckém centru Univerzity Palackého. Jeho součástí budou také přednášky.

"Music Olomouc je polystylový a polyžánrový festival otevřený širokému spektru soudobé hudby. Dramaturgie nabídne kromě několika vystoupení českých či zahraničních ansámblů také zahajovací klavírní recitál olomouckého klavíristy a skladatele Marka Keprta, obohacený o světelnou projekci," uvedl mluvčí univerzity Palaščák. Na úvodním koncertu v kapli Božího těla dojde podle pořadatelů ke konfrontaci soudobé francouzské spektrálně zacílené klavírní tvorby se současnou tvorbou středoevropskou.

V programu letošního ročníku festivalu vystoupí například vysoce oceňovaný soubor nové hudby Prague Modern společně se sopranistkou Irenou Troupovou. Ve stejný den 26. dubna plánují organizátoři také netradiční využití prostoru a tmy ve Smyčcovém kvartetu č. 5 Georga Friedricha Haase. O den později bude následovat první olomoucké provedení skladby Luigiho Nona ve spojení sólových houslí a elektroniky v podání Davida Danela a Jana Trojana. Music Olomouc představí také české Isha Trio, které seznámí olomoucké publikum zejména se současnou brněnskou tvorbou. Vrcholem festivalu bude vystoupení předního rakouského souboru Österreichisches Ensemble für Neue Musik, který nabídne to nejlepší ze současné německé a rakouské tvorby.

Mezinárodní festival soudobé světové a české hudby a hudby mezních žánrů Music Olomouc vznikl v roce 2009. Je specifický žánrovou a stylovou otevřeností sahající od spektrální hudby až po postmodernu, od etnických hudebních inspirací po jazz. Každoročně se také specializuje na skladby komponované v posledním dvacetiletí. Na organizaci přehlídky se podílejí studenti muzikologie a občanské sdružení Music Olomouc.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.