čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Kino Metropol promítne Spalovače mrtvol i s odborným úvodem prorektora Univerzity Palackého Petra Bilíka

Stalo se již tradicí, že olomoucké kino Metropol uvádí každý měsíc jeden film ze zlatého fondu české kinematografie na původním 35 mm páse. Tentokrát přišla řada na Spalovače mrtvol, legendární film Juraje Herze z roku 1968 natočený podle stejnojmenné novely Ladislava Fukse.

 Trezorový snímek s excelujícím Rudolfem Hrušínským promítne poslední klasické kino v Olomouci ve středu 9. ledna od 20:00. O odborný úvod před projekcí se postará prorektor Univerzity Palackého Petr Bilík.

Spalovač mrtvol je hororová černá komedie, která se řadí k filmům české nové vlny. Hlavní postavou je Karel Kopfrkingl, ztvárněný Rudolfem Hrušínským st., který miluje svou práci v krematoriu, což se promítá i do vztahů s jeho rodinou. Snímek se odehrává za nastupující nacistické okupace, kdy je atmosféra podobně neradostná. Film vznikl v uvolněné době roku 1968, kdy do natáčení zasáhla také následná sovětská okupace. Film byl po peripetiích protlačen až k premiéře na jaře roku 1969. Do sálu ale vtrhli příslušníci StB a promítání předčasně ukončili. Film byl umístěn do trezoru a diváci jej znovu mohli vidět až při obnovené premiéře v létě roku 1990.  

Tisková zpráva

Štítky Kino Metropol, Univerzita Palackého, Spalovač mrtvol, kultura, film

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.