úterý 19. března 2024 Josef

VIDEO: Prostři mě! Olomoucké Divadlo Tramtarie uvede komedii na motivy televizních reality show

Divadlo Tramtarie uvede po pohádce O popleteném kouzelníkovi druhý titul sezóny 2018/2019, komedii s názvem Prostři mě! Hru z prostředí populárních televizních reality show napsal mladý dramatik Šimon Peták přímo pro prkna Divadla Tramtarie. Inscenace v režii Hany Mikoláškové bude mít premiéry 9. a 10. ledna.

Uvádění autorských textů českých dramatiků, které jsou psány přímo pro potřeby prostoru Divadla Tramtarie, je výraznou dramaturgickou linií Divadla Tramtarie. Po Jiřím Jelínkovi (Kdo chce zabít Beatles, Poslední případ Sherlocka Holmese), Matyášovi Dlabovi (Tropical Island) Vladislavovi Kracíkovi (Druhý život Veroniky, Po stopách něžného muže) a Jiřím Trnkovi (Sex zadarmo nedostaneš) přišla řada na talentovaného dramatika a dramaturga Šimona Petáka, s jehož tvorbou se mohou diváci Tramtarie setkat vůbec poprvé.

Režisérkou inscenace je Hana Mikolášková, která naopak patří mezi režiséry, kteří s touto komorní olomouckou scénou spolupracují pravidelně. Její inscenace Psycho, Bohyně z města hříchu či Pěna dní patřily z hlediska divácké i odborné veřejnosti mezi ty vůbec nejúspěšnější.

Šimon Peták se narodil v roce 1990 v Českém Krumlově. Vystudoval ateliér dramaturgie na brněnské JAMU, kde v současnosti pokračuje v doktorandském studiu. V minulosti spolupracoval například s Městským divadlem ve Zlíně, Slováckým divadlem v Uherském Hradišti, Divadlem AB v Nitře či s uznávaným souborem Farma v jeskyni. Kromě divadelních scénářů píše také písňové texty, pohádky a haiku.

Hra o milion korun

Hra Prostři mě! je původní komedií z naší mediální současnosti. Jedna nejmenovaná televize uvádí v premiéře 35. řadu reality-show s názvem Ponorka, která je postavena na principech známých televizních formátů jako Vyvolení či Big Brother, tedy, že je skupina soutěžících uzavřena na tři měsíce v prostoru plném skrytých kamer. Dramaturgyní ponorky je Jana, která, aby předešla klesající sledovanosti této reality-show, přijde s originálním nápadem, že soutěžícími ve hře plné intrik a obnažených emocí budou tentokrát bývalí členové skautského oddílu, do kterého ona sama před lety chodila. Vše se ale komplikuje hned na začátku, neboť jedna ze soutěžících na poslední chvíli svoji účast v Ponorce odřekne. A Janě nezbude jiná možnost, než do soutěže nastoupit místo ní. Jana se tak stává soutěžící v pořadu, který sama vymyslela. Ve hře o milion se tak díky svému nápadu utká se svými dávnými známými z oddílu: učitelem Mírou, propagátorkou zdravé výživy Bárou a neurologem Vítkem. Kdo se nakonec stane vítězem a kdo poraženým? A nejsou nakonec účastníci těchto soutěží poraženi všichni? A co udělá tato reality-show s jejich dávným přátelstvím?

Hlavním tématem inscenace Prostři mě! je prostředí reality-show, tedy pořadů, jejichž stěžejní rys je obsažen již v samotném názvu, tedy show vycházející z reality, reálnosti, skutečnosti.

„Na reality show fascinuje to, co mě zároveň nejvíc rozčiluje: jak se to celé tváří jako skutečnost, a přitom je to inscenované. Prostě ta manipulativnost směrem k soutěžícím i divákům. A taky to, že se často smějeme cizímu neštěstí a že všichni jsou za tak trochu blbce,“ uvedla režisérka hry Hana Mikolášková.

Symbolickým prvkem podtrhujícím tuto „hru na skutečnost“ jsou jména postav, která odpovídají reálným jménům herců, Barbora Šebestíková tak hraje Báru, Jana Posníková Janu atd. Typickým rysem reality pořadů jsou skryté kamery, které zaznamenávají veškeré dění.

V inscenaci jsou tak použity nejrůznější filmové dotáčky, které ukazují zobrazovaný příběh z „jiného úhlu skutečnosti“.

„Princip dotáček vychází z toho, jak útržkovitě a zkresleně vnímáme realitu na sociálních sítích. Vlastně jsou to jen momentky, opět často manipulativně zkreslené, inscenované a vytržené z kontextu a přitom se tváří, ve srovnání s abstrahovaným divadelním prostředím, jako skutečnost,“ dodala režisérka.

Dalším stěžejním tématem je posedlost zdravou výživou a vůbec fenomén jídla a jeho vaření. „Aneb řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, kdo jsi a jaký jsi!“ Název komedie Prostři mě! tak odkazuje a parafrázuje populární pořad o vaření Prostřeno.

Inscenační tým

Autor: Šimon Peták
Režie: Hana Mikolášková
Dramaturgie: Vladislav Kracík
Scéna a kostýmy: Hynek Petrželka
Hudba: Robin Schenk
Kamera a projekce: Jiří Klemenc
Sound design: Rikki Beran
Light design: Aleš Hejral
Technická spolupráce: Jiří Krliš
Zvuk: Rikki Beran
Světla: Daniel Bodlák
Plakát a grafika: Markéta Rosendorfová

Obsazení

Jana: Jana Posníková
Barbora: Barbora Šebestíková
Vít: Vít Pištěcký
Miroslav: Miroslav Černý

Premiéra

9. a 10. ledna 2019 v 19:00 v Divadle Tramtarie.

Tisková zpráva | Foto Facebook Divadlo Tramtarie

Štítky kultura, divadlo, premiéra, Divadlo Tramtarie, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.