úterý 19. března 2024 Josef

VIDEO: Rekonstrukce olomouckého kina Central bude stát 65 milionů. Práce by měly začít letos

Rozsáhlá rekonstrukce bývalého kina Central v budově Muzea umění v Olomouci se prodraží o 15 milionů na 65 milionů korun. Důvodem je nárůst cen ve stavebnictví. Dotace již přislíbilo ministerstvo kultury, pod které instituce spadá. Práce by měly začít ještě letos, řekl ředitel muzea Michal Soukup. Oprava kina, které by se mělo v budoucnu přeměnit na multifunkční prostor, zasáhne provoz Divadla hudby a zřejmě i samotného muzea.

Kino v havarijním stavu

„Rekonstruovat kino Central je pro nás velmi důležité, protože je dlouhodobě v havarijním stavu a svým způsobem i staticky částečně ohrožuje naši budovu. Proto ministerstvo kultury přistoupilo k tomu, že se bude rekonstruovat. Na přelomu roku 2016/2017 jsme na opravu získali dotaci. Během loňského roku jsme připravovali soutěž, nepočítali jsme však s tím, že na stavebním trhu tak razantně stoupnou ceny prací," uvedl Soukup.

Zrekonstruovaný sál bývalého kina Central by se měl veřejnosti otevřít v roce 2020. Muzeum umění do něj hodlá přesunout divadelní program, koncerty, filmové projekce i přednášky.

Rekonstrukce za 65 milionů

Rekonstrukce byla původně ohodnocena na 50 milionů korun, vedení muzea muselo nakonec rozpočet přehodnotit a částku zvýšit na 65 milionů korun. „Na začátku února by se mělo vyhlásit nové výběrové řízení na stavebního dodavatele. Výběrové řízení by mělo trvat zhruba tři měsíce, myslím si, že po prázdninách by se již mohlo začít stavět. Byli bychom rádi, aby se stavební práce stihly tak, abychom v září roku 2020 zahájili první sezonu v kině Central," doplnil Soukup.

FOTO/VIDEO: Olomoucké Kino Central se naposled před rekonstrukcí otevřelo veřejnosti

Bývalé kino Central, které je uzavřené již více než deset let, je situováno pod sálem Divadla hudby, nejznámější olomouckou alternativní scénou. Zanedbané prostory dosud ležely ladem, svou roli hrály i složité majetkoprávní vztahy, které se vyřešily sloučením Divadla hudby a Muzea umění Olomouc. Práce se zřejmě dotknou chodu obou institucí. Podle ředitele Soukupa se nevylučuje ani krátkodobé uzavření celého muzea. „Budeme se snažit udělat harmonogram tak, aby byl dopad na návštěvníky co nejmenší," dodal ředitel. Divadlo hudby by mělo dokončit svou letošní sezonu, poté se přestěhuje do sálu Mozartea v budově Arcidiecézního muzea, které rovněž spadá pod Muzeum umění.

Autoři | Foto Lukáš Vajíčko

Štítky ČR, muzea, stavby, kino, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.