úterý 19. března 2024 Josef

Olomoucké muzeum získalo přes půl miliardy na SEFO. Chystá se nová architektonická soutěž

Muzeum umění Olomouc získalo přes půl miliardy korun na stavbu budovy Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). V pondělí tuto investici schválila vláda společně s dalšími šestnácti projekty, mezi nimž je například obnova pražské Invalidovny či vybudování muzea železnice a retro techniky na Masarykově nádraží v Praze.

„Finance pro SEFO jsou definitivně přidělené. Nic nebrání tomu, aby Středoevropské fórum v Olomouci vzniklo,“ potvrdil rozhodnutí vlády ministr kultury Antonín Staněk.

Vláda uvolnila na péči o národní kulturní dědictví 7,873 miliardy korun. Z toho poputuje 593 milionů korun právě na stavbu SEFO. „Projekty ze schváleného balíčku by měly být v přípravné fázi realizovány v letech 2019 až 2020. Vlastní uskutečnění staveb by pak měla probíhat v letech 2021 až 2028,“ nastínil ministr časový harmonogram investic, s tím že zkušební provoz SEFO by podle něj měl začít v roce 2024.

ČTĚTE TAKÉ: Šépkův projekt SEFO má vysokou hodnotu, shodují se přední čeští architekti

Nová budova nabídne kromě výstavních prostor pro umělecká díla z celé střední Evropy také potřebné zázemí pro chod muzea – především větší depozitáře pro stále se rozrůstající muzejní sbírky či novou knihovnu a studovnu. „Pro nás je to obrovský posun, zadostiučinění a velký úkol do následujících let. Čekali jsme na to dlouho a uděláme vše pro to, aby SEFO stálo. Přístavbu nezbytně nutně potřebujeme,“ přivítal přidělení peněz ze státního rozpočtu ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup s tím, že velký dík patří vládě i ministrovi kultury Antonínu Staňkovi.

POLITICKÁ KORIDA: Jaký názor mají zastupitelé města na budovu SEFO?

Muzeum umění Olomouc nyní ve spolupráci s ministerstvem kultury chystá novou architektonickou soutěž na návrh budovy SEFO. „Připravujeme výběrové řízení na administrátora, zabýváme se složením soutěžní poroty a především přípravou zadávacích podmínek,“ potvrdil mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

Tisková zpráva | Foto MuO | Zdroj muo.cz

Štítky muzeum, umění, Olomouc, SEFO

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.