středa 17. dubna 2024 Rudolf

Moravské divadlo nabídne na další sezónu 11 premiér

Moravské divadlo v Olomouci nabídne svým divákům příští sezonu 11 premiér. Oproti současné sezoně jich bude o dvě méně, divadlo se vrací k počtu premiérových představení v uplynulých letech.

Pět nových inscenací uvede činohra, čtyři premiéry má v plánu soubor opery a operety, diváci se mohou v příští sezoně těšit také na dvě baletní novinky. Vstupné ani předplatné se nezvýší, řekli dnes novinářům zástupci divadla.

"Ukázalo se, že optimální je uvedení 11 premiér, k čemuž se letos vracíme. Vyšší počet premiér můžeme udělat výjimečně jako letos, pro běžný provoz je však 13 premiér hrozně moc, časově i finančně," řekl na dotaz ředitel divadla Pavel Hekela.

Tradičně nejvíce premiér nabídne v nové sezoně soubor činohry. Prvním titulem v sezoně bude hra Drobečky z perníku od Neila Simona, které se ujme polský režisér Bogdan Kokotek. V plánu divadla jsou i další současná díla, ať už je to Léto na kole od britské autorky Penelope Skinnerové či inscenace Pan Polštář celosvětově uznávaného irského dramatika a filmového režiséra Martina McDonagha nebo hra Kámen úspěšného německého autora Maria von Mayenburga. Čtyřsté výročí úmrtí Williama Shakespeara připomene soubor činohry inscenací Bouře v režii uměleckého šéfa souboru Michaela Taranta.

Soubor opery a operety potěší příznivce vážného i lehkého žánru. Podle uměleckého šéfa souboru Miloslava Oswalda bude událostí uvedení Mozartovy opery Kouzelná flétna. Premiéra v roce 2016 připomene 260. výročí Mozartova narození a 225 let od světové premiéry opery ve Vídni. Titul nastuduje Linda Keprtová, která patří mezi nejvyhledávanější operní režiséry mladé generace a v Olomouci se představí poprvé. Milovníci operety se mohou těšit na Perly panny Serafínky v režii Dagmar Hlubkové a na Offenbachova Rytíře Modrovouse.

Na pódiu Moravského divadla zazní po delší době také hudba slavné kapely Queen. Baletní soubor uvede titul The Show Must Go On! s Ivem Jamborem v titulní roli Freddieho Mercuryho. Druhou premiérou bude taneční zpracování Dumasova románu Dáma s kaméliemi. Obě premiéry bude režírovat umělecký šéf souboru Robert Balogh.

Moravské divadlo Olomouc má nyní zhruba 2500 abonentů. Podle zástupcůdivadla v hledišti přibyl velký počet mladých diváků, vzrostl také zájem o studentské předplatné.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.