středa 17. dubna 2024 Rudolf

Pucciniho opera Turandot se v červnu představí pod širým nebem

Soubor opery a operety Moravského divadla Olomouc se opět představí v atraktivním prostředí areálu Státního hradu Šternberk. Bude to již páté open-air vystoupení na tomto místě, letos navíc spojené s premiérou. Vůbec poprvé se totiž inscenace Pucciniho opery Turandot v hudebním nastudování Petra Šumníka a v režii Václava Málka objeví pod širým nebem. Představení je naplánované na čtvrtek 25. června od 20.30 hodin, vstupenky jsou již v prodeji.

Námět na operu Turandot nalezl italský skladatel Giacomo Puccini (1858 – 1924) v díle svého krajana, dramatika Carla Gozziho. Pohádková hra Turandot z roku 1762 pojednávala o princi Kalafovi, který se zamiluje do krásné, ale chladné a kruté čínské princezny Turandot. Aby získal její ruku, musí uhodnout tři hádanky. Neúspěch přitom znamená smrt. O opeře Turandot se traduje, že klade nesmírné nároky na zpěváky a inscenátory. Však se také toto poslední dílo slavného italského skladatele objevuje vrepertoáru Moravského divadla Olomouc po dlouhých padesáti letech.

Nové nastudování v režii Václava Málka mělo v hanácké metropoli premiéru loni v květnu. „Kolem Turandot se u nás vytvořil mýtus, že je to výpravný titul pro velký soubor a má tedy právo být uváděný pouze na velkých jevištích. V Olomouci nemáme tak velkou scénu, jako má Janáčkovo divadlo či Státní opera, ale zase máme blízko k divákovi. Prostor je intimní a neztrácíme tak kontakt s publikem,“ zdůraznil režisér Málek, který klade důraz na to, aby opulentní výprava nezastínila postavy a jejich osudy. „Jsem typ režiséra, který hledá především drama, hledá příběh. Rád na jevišti vyprávím hluboké lidské příběhy, kterými chci diváka oslovit,“ doplnil Málek.

Po více než roce se inscenace Turandot dočká vůbec prvního open-air uvedení. „Na první uvedení Pucciniho opery pod širým nebem se těším tak, jako na každé představení této naší inscenace. Turandot je totiž nádherná opera, silná svým příběhem a hudbou, a každé představení přináší krásné zážitky všem zúčastněným na obou stranách rampy, na jevišti i v hledišti. Uvedení na otevřeném prostranství dovolí naší Turandot „zamířit rovnou ke hvězdám“ a věřím, že do hlediště přivede nové diváky. Musíme si však společně přát, aby bylo nebe jasné a počasí příznivé,“ uvedl Málek.

Na vystoupení v areálu šternberského hradu se těší i představitelé hlavních rolí. „Největším pozitivem těchto akcí je, že sem může zavítat mnohem více diváků. Divadlo přece jen nenafoukneme, venkovní prostor je trochu víc variabilní. Chtěl bych na akci pozvat všechny, kteří mají rádi kvalitní italskou operu, což Pucciniho Turandot bezpochyby je. Navíc se v repertoáru divadel nevyskytuje často, takže by byl hřích tuto akci prošvihnout,“ sdělil představitel Kalafa Jakub Rousek, který také na pódiu zazpívá slavný operní hit, árii Nessun dorma. „Přeji si, aby bylo plno a abychom všem divákům dopřáli hluboký umělecký zážitek,“ doplnila představitelka titulní role Magda Málková. Vedle sólistů olomoucké opery a operety se publikum může těšit na početný sbor a orchestr pod vedením Petra Šumníka. Na scéně se v průběhu představení objeví Velká čínská zeď, zlatý palác i terakotová armáda.

Vstupenky v cenovém rozmezí od 250 do 590 korun jsou k dostání v sídle pořádající agentury ARKS Plus s. r. o. v Olomouci, v pokladně Moravského divadla Olomouc, v olomouckém Informačním centru v podloubí radnice, v Městských informačních centrech ve Šternberku a Uničově a také přímo v pokladně Státního hradu Šternberk.

Zdroj: PR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.