sobota 20. dubna 2024 Marcela

Kulturní komise města Olomouce zve k prezentaci grantů i veřejnost, celkem rozdělí 15 milionů korun

7. a 14. února se koná veřejné jednání kulturní komise města Olomouce. Prezentaci projektů, které mají ambici získat z městského rozpočtu podporu 200 tisíc korun a vyšší, může sledovat každý, kdo se zajímá o kulturní život ve městě.

Prezentace projektů proběhne již tento čtvrtek v 5. patře budovy magistrátu v Hynaisově ulici.  „Jde o výrazný posun k otevřené radnici a krok správným směrem. Prezentacím může být přítomen kromě členů komise i jakýkoli občan města Olomouce,“ objasňuje náměstek primátora pro kulturu Pavel Hekela.  

Kulturní komise pracuje od 28. ledna letošního roku i v novém složení, protože Rada města Olomouce na svém jednání podpořila a odsouhlasila rozšíření počtu komise o tři členy.

Městu se sešlo celkem 170 žádostí o grant a členové komise rozhodli, že o 34 žádostěch dosahující částky 200 tisíc korun budou rozhodovat až na základě veřejných prezentací.

„Chceme, aby veřejnost měla možnost prezentace vidět a mít tak přehled o tom, kdo se uchází o peníze z městského rozpočtu a kolik mu bude nakonec přiděleno,“ zve širokou veřejnost na účast při prezentacích předseda Kulturní komise Rady města Olomouce Robert Runták. „Dotace se musí přidělovat transparentně a na základě předem daných kritérií. Budu moc rád, když kulturní život ve městě bude bohatý a rozmanitý,“ vysvětluje.

„Navazujeme tímto krokem i na předchozí roky, kdy jsme na veřejné prezentace zvali vždy více než dvacet institucí a organizátorů. Jsem přesvědčen, že mají svůj význam, neboť právě touto formou mohou autoři svůj projekt blíže představit, sdělit svou představu o budoucnosti i případné problémy při organizaci,“ uvádí tajemník kulturní komise Radim Schubert.

Kulturní komise Rady města Olomouce je poradním a iniciativním orgánem, vyjadřuje se k problematice kulturního života ve městě, dává stanoviska k situaci v jednotlivých kulturních organizacích a zařízeních města Olomouce a finanční komisi k požadavkům na rozpočet. Komise předkládá Radě města Olomouce návrhy na poskytnutí finančních příspěvků z rozpočtu pro kulturní subjekty, organizování festivalů, přehlídek a jiných kulturních akcí. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kulturní komise, kultura, komise, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.