čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Předpremiéra Trabantem tam a zase zpátky v Kině Metropol nebude, skončilo na druhém místě

Už od půlky prosince soutěžilo 58 českých kin o premiéru filmu Dana Přibáně Trabantem tam a zase zpátky, kterou jeden z nejznámějších českých cestovatelů současnosti uzavře svou jedenáctiletou cestu kolem světa. V internetovém hlasování, které skončilo o půlnoci z neděle 10. na pondělí 11. února, zvítězilo kino Centrum v Karviné se 4223 hlasy. Na druhém místě skončilo kino Metropol v Olomouci a na třetím kino Centrum v Havířově.

„Olomoucké kino Metropol děkuje všem svým divákům, kteří pro něj od poloviny prosince hlasovali v soutěži o slavnostní předpremiéru filmu Dana Přibáně Trabantem tam a zase zpátky. V litém boji, kdy se na vedoucí pozici střídaly kina jako na běžícím páse, obsadil olomoucký Metropol skvělou druhou příčku se ziskem 3278 hlasů. Předpremiéra z toho nakonec tedy nebude, i přes to je to ale skvělý výsledek, který dokazuje, že poslední klasické kino v Olomouci ještě nepatří do starého železa a stále se těší velkému zájmu Olomoučanů. Děkujeme všem za podporu," řekl za Kino Metropol Jan Tománek.

„Když jsme vyhlásili soutěž Vyhraj premiéru, opravdu by mě nenapadlo, že vyhraje Karviná a zajistí nám další malou expedici napříč republikou. Ovšem když jsem viděl místní monumentální kino, těžko jsme si mohli přát velkolepější budovu!" říká cestovatel a šéf trabantí výpravy Dan Přibáň.

Filmaři tentokrát zachycují divokou jízdu trabantí výpravy z jižní Indie přes Nepál, Himaláje, Pákistán, Čínu, Kyrgyzstán až do Uzbekistánu a odtud přes Rusko, Ukrajinu a Slovensko do Česka. „Tato cesta byl návrat ke kořenům se vším všudy! A to nejen díky tomu, že jsme se vrátili na trasu naší první výpravy a objeli svět. Je v ní všechno, co jsme zažívali na minulých výpravách. Jak je film destilátem cesty, byla tahle cesta destilátem cest předchozích. Nic nechybí a pořád je co objevovat," říká Dan Přibáň. Poslední adrenalinová výprava žlutého cirkusu s názvem Trabantem tam a zase zpátky se napojuje na trasu své zcela první expedice, na cestě z Asie do Prahy domů ujede 17 237 kilometrů. „Všechny zážitky byly velmi intenzivní, od setkání s miliardou Indů, přes přejezd Himalájí, kde výškový rekord neznamená, že máte vyhráno, až po srážku s divokou současností v Pákistánu nebo Číně," uzavírá Dan Přibáň. Osmičlenný česko-polsko-slovenský tým v čele s Přibáněm složený tentokrát výhradně ze zástupců mužského pohlaví cestu absolvoval ve dvou trabantech, polském Fiatu alias maluchu a na staré české motorce Jawě 250. Návrat do České republiky přes Slovensko byl doslova epický a neobešel se bez ovací přihlížejících fanoušků. Dlouhých 17 tisíc kilometrů urazila výprava za 147 dní. 

Film Trabantem tam a zase zpátky uzavírá Přibáňovy cestovatelské projekty nesoucí hromadný název Trabantem napříč kontinenty. V červenci 2007 se vydal na svou první cestu s trabanty a vznikl film Trabantem hedvábnou stezkou o výpravě do pouští střední Asie. V roce 2009 navázal filmem Trabantem napříč Afrikou o cestě přes celý černý kontinent, v říjnu 2012 se vydal na expedici Jižní Amerikou, ze které vznikl snímek Trabantem až na konec světa a duben 2015 se nesl v duchu zahájení expedice z Austrálie do Asie, kterou viděli diváci v kinech jako dokument Trabantem do posledního dechu. Poslední Přibáňův snímek vidělo v kinech vice než 73 000 diváků.  

Tisková zpráva

Štítky kino Metropol, Trabantem tam a zase zpátky, předpremiéra

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.