úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Králem pátého olomouckého majálesu se stal Richard Hála

Králem olomouckých vysokoškolských studentů se dnes odpoledne stal český reprezentant v kanoistice Richard Hála. Korunu si nasadil za velkých ovací přihlížejících přímo na Horním náměstí. Jde o nejmladšího symbolického panovníka v dějinách olomouckého majálesu.

Dvaadvacetiletý reprezentant je mladší i než mnozí jeho "poddaní". Korunovace krále je tradiční součástí olomouckého majálesu, který se letos protáhl na pět dní. Přinese návštěvníkům dohromady na stovku akcí.

Korunovace byla vyvrcholením studentského průvodu, do kterého se zapojilo přes sto účastníků. Do centra dorazil od univerzitní Zbrojnice. "Jsem rád, že jako kanoista olomouckého oddílu jsem získal toto žezlo. Doufám, že pod mým královským vedením budete všichni kanoisti tohoto majálesu," uvedl mladý král. Od svých příznivců postupně na náměstí přijal královský plášť, hermelín i žezlo. Korunu mu nasadil jeho předchůdce, hudebník a autor komiksů Jaromír Švejdík, známý také pod pseudonymem Jaromír 99. Zbavil se jí prý rád, protože mu byla malá. "Díky za důvěru, že jsem vám mohl kralovat, bylo to krásný. Sportu zdar a ať žije Richard I.!," zvolal Švejdík.

Pořadatelům se symbolického krále studentů podařilo vybrat na poslední chvíli. Původně tuto funkci nabídli lyžaři Ondřeji Bankovi, jenž ji však minulý týden odmítl z časových důvodů. Na trůnu krále studentů před kanoistou Hálou seděl například první polistopadový rektor Josef Jařab, herečka Ivana Plíhalová či uznávaný fotograf Jindřich Štreit. V dřívějších dobách se stal králem olomouckého majálesu také Václav Klaus, ale i americký básník Allen Ginsberg.

Pětidenní studentský majáles přinese letos až do pátku zhruba stovku akcí. Kromě delšího trvání akce vzrostl také počet míst, kde se koná. Organizátoři se letos více zaměřují kromě studentů i na rodiny s dětmi, podstatně se rozšířil počet akcí ve sportovní části. Náklady na letošní olomoucký majáles vyčíslili organizátoři na 400.000 korun. Podílela se na nich univerzita, město i kraj. Téměř veškerá představení pro návštěvníky jsou zadarmo. Loni se jednodenního majálesu účastnilo zhruba 9000 lidí.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.