čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Víkend nabídne sport v přírodě, prohlídku zrekonstruovaného fortu i sovětský tank T - 34

O nadcházejícím prodlouženém víkendu si příjde na své opravdu každý. Sportovci si mohou zaběhnout v parku běžecký závod, vyznavači historie jistojistě vyrazí na prohlídku rekonstruovaného fortu, a pro obdivovatele válečné techniky je připravena rekonstrukce bitvy v čele s legendárním tankem T - 34.

RunTour ve Smetanových sadech

Běžecký seriál RunTour je v plném proudu a v sobotu se poběží ve Smetanových sadech už druhý letošní závod. Závodu se již tradičně zúčastní majitel olomoucké Mory Jiří Dopita, účast přislíbila i moderátorka Inna Puhajková. Závodníci mají na výběr z několika tras, pro děti jsou připraveny kratší závody, pro dospělé pak závod na 5 a 10 kilometrů. Více informací zde.

Fort na Lazcích přivítá první návštěvníky

V sobotu 9. května se otevře nově zrekonstruovaný Fort XXII na Lazcích, v jehož útrobách se nachází expozice mapující historické opevnění Olomouce i samotného fortu. Celý fort návštěvníci projdou s průvodcem, ve smyčce pobeží i film o olomouckém opevnění. Doprovodný program nabízí ukázky akrobatického cvičení na koni či canisterapii. Vstup je zdarma, otevřeno od devíti dopoledne do čtyř odpoledne.

Na tůru s Moraviánskou padesátkou

Sobota je ideální den, kdy vyrazit do přírody. Jestli to máte stejně, můžete se zúčastnit tradičního pochodu Moraviánská padesátka, který nabízí několik tras v Nízkém Jeseníku. Volit můžete z 10, 15, 25 a 35 kilometrů dlouhých tras, cyklisté si vyberou mezi padesátikilometrovou tratí, nebo tou o patnáct kilometrů kratší. Pěší, padesátikilometrová trasa byla pro malou účast tento rok vypuštěna. Podrobnosti zde.

Sovětský tank T-34 zblízka

Vyznavači vojenské techniky jistě zamíří na fort do Radíkova, kde se odehraje v rámci oslav 70 let od osvobození Olomouce rekonstrukce střetu mezi sovětskými vojáky a wehrmachtem. K vidění budou německé a ruské terénní automobily, dobové uniformy na více než padesáti vojácích, vrcholem pak bude pravý sovětský tank T-34, chlouba Sovětů v druhé světové válce. První boj vypukne ve 13 hodin, další pak o dvě hodiny později. Pevnůstka bude otevřená od deváté ráno do šesté odpoledne.

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.