čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Přerov zkusí první květnový den zlomit rekord v počtu kytaristů

Přerované i další hudebníci z širokého okolí se pokusí první květnový den pokořit dosavadní rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě. Loni se jich na přerovských hradbách sešlo šedesát tři, pořadatelé happeningu by tentokrát chtěli překonat hranici sta kytaristů. Hudebníci se sejdou a společně zahrají šest písní od českých i zahraničních autorů, řekl pořadatel Pavel Ondrůj. Přerov je podle něj jediným městem na Moravě, kde se akce tohoto druhu koná.

Kytarová exhibice se bude pod hradbami konat potřetí. První ročník přivítal padesát devět účastníků, loni jich bylo šedesát tři všech věkových skupin. „Vyzýváme tímto všechny hudebníky a milovníky akordů, aby sundali své kytary z hřebíků a přišli si za námi hromadně zahrát. Čím víc nás bude, tím lépe," uvedl Ondrůj, který se s nápadem na hromadný kytarový rekord inspiroval v sousedním Polsku, kde se sešly ke společnému hraní tisíce kytaristů.

Pořadatelé pro letošní setkání v Přerově připravili šest skladeb. „Zahrajeme si společně třeba Já budu chodit po špičkách od Petra Nováka, Želvu od Olympiku nebo legendární pecku A Hard Day´s Night od Beatles. Hendrixovka Hey Joe zůstává jako nosná skladba všech ročníků z předchozích let," dodal Ondrůj.

Loni do Přerova zamířili lidé z celé Moravy včetně Ostravy a Brna. Kytaristé obsadili celé prostranství pod historickými hradbami, s sebou měli elektrické i akustické kytary, baskytary a nechyběla ani loutna. Další stovky lidí si přišly koncert poslechnout, hudebníci jim společně zahráli devět skladeb.

Organizátoři letos chystají pro kytaristy novinku - zdarma se mohou zúčastnit workshopu pod vedením českého kytaristy a lektora Tomislava Zvardoně. Workshop bude předcházet samotné akci, která vypukne 1. května ve 14:00. Zájemci, kteří se chtějí do kytarového rekordu zapojit, se mohou již nyní hlásit na stránkách www.bluesnadbecvou.cz, kde najdou i akordy plánovaných skladeb.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hudba, zajímavosti, rekordy, Přerov, kytara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.