čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jubilejní dvacátá PechaKucha Night se bude konat v Krytu civilní obrany

V pátek 22. března se otevřou účastníkům 20. PechaKucha Night Olomouc dveře Krytu civilní obrany v Bezručových sadech. Večer nabitý prezentacemi začne jako obvykle ve 20:20. Místo konání není vybrané náhodou, souvisí s tématem, které tentokrát organizátoři zvolili: brownfieldy, rekonverze, oživování veřejných prostor.

Každé město má své zapadlé kouty, místa, kterými se nechlubí. Ať už jsou to nezastavěná a opomíjená prostranství nebo budovy, které kdysi měly svůj účel, ale v průběhu času ho ztratily. Může to být zkrachovalá továrna, opuštěný dům, bývalá vojenská kasárna. Důvodů, proč jsou tato místa nebo budovy opuštěné a opomíjené, je spousta. Problémem může být vlastnictví, nedostatek peněz na opravu, rekonverzi. Otázka ve všech případech zůstává stejná – jak s budovami a pozemky naložit?

V rámci programu XX. PechaKucha Night určitě účastníci na tuto otázku nedostanou jednoznačnou odpověď, ale budou si moct poslechnout inspirativní příklady, jak se k ní postavili v jiných městech České republiky. Během večera zazní příběhy o rekonverzi Dolní oblasti Vítkovice, přeměny opavské vodárenské věže nebo plzeňské Papírny v kulturní centra. Každé z nich má jinou historii, proces přeměny probíhal jiným způsobem i současná náplň a způsob správy se liší. Často se ale jedná o projekty, které jsou hnány silou jednotlivců.

Aby program nevyzníval jednotvárně, přijde řeč i na důvody vzniku podobných míst. Mluvit se bude i olomouckých souvislostech, dostane se např. i na zimní stadion. Pozici politiků, kteří mohou proces konverze ovlivnit bude zastupovat Petr Vilgus, radní městské části Praha 8. Díky jeho pomoci se podařilo několik objektů převést do správy neziskových organizací a dnes fungují jako kulturní centra.

„Téma brownfieldů a rekonverzí si nás tak trochu vybralo, respektive nás oslovili členové produkční agentury Air Force Production, kteří se o toto téma zajímají,“ komentuje Alžběta Smejkalová ze spolku maj. Náhodně není vybrané ani místo konání. Právě členové Air Force Production vidí v Krytu civilní obrany potenciál: „Určitě je to místo, které by mohlo fungovat třeba jako hudební klub. Svou funkci kryt plnil za války, dnes už využití nemá. Podle nás je škoda, aby zůstal prostor nevyužitý. Ze zahraničí známe příklady, kdy se prostory bývalých krytů využívají pro podobné účely,“ uvádí Zdeněk Zapata z Air Force Production.

V tomto ohledu je možné čerpat inspiraci u zástupců klubu Schron, kteří na PechaKucha Night přijedou až z polské Poznaně.

Cílem večera je přinést inspiraci a podnítit zájem veřejnosti o to, jak lze nakládat s nevyužitým městským prostorem. Kapacita Krytu civilní obrany je omezená, proto organizátoři doporučují zakoupit vstupenky s předstihem na této adrese.

Tisková zpráva

Štítky PechaKucha Night, Kryt civilní obrany, kultura, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.