pátek 29. března 2024 Taťána

PŘEHLED: Tady je hlavní program letošního ročníku festivalu Jeden svět

Letošní ročník filmového festivalu Jeden Svět, který se koná po celé republice, začíná již v pondělí 18. března. Tady je jeho hlavní program.

PONDĚLÍ 18. 3.

Anoteho Archa 18:00 Kino Metropol

Anote Tong je bývalým prezidentem Kiribati. Jeho archou je ostrovní stát se sto tisíci obyvateli, které měnící se klima a stoupající hladina oceánů připravuje o domov.

Hosté:

Radim Tolasz – český klimatolog a meteorolog, vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 1986 pracuje pro Český hydrometeorologický ústav a je vedoucím redaktorem časopisu Meteorologické zprávy.

Ondřej Bábek – profesor geologické vědy, vedoucí katedry geologie na Univerzitě Palackého a autor mnoha publikací obohacující akademickou obci. 

Pavel Nováček – vedoucí katedry rozvojových studií Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, člen komise Nadace Charty 77 pro udělování Ceny Josefa Vavrouška, od roku 2002 je jejím předsedou. Jeho specializací jsou rozvojová studia, globální environmentální problémy a udržitelný rozvoj.

ÚTERÝ 19. 3.

O čem sní pankáči 14:30 Divadlo na cucky

V Indonésii, zmítané jinak celou řadou vážných problémů, je část společnosti vždy připravena trestat takové prohřešky, jakými jsou svobodné myšlení, tetování nebo číro na hlavě.

Hosté:

Jakub Jan Slováček – devětadvacetiletý tatér z Těšína působící v Olomouci, který je neobyčejně šikovný ve své práci. Má neotřelý humor a životní styl, který je dnes pořád ještě v některých směrech tabu. Je veganem, který chodí bos jen kvůli módě, nebo protože tak doopravdy může zlepšit svět?

Dan Nguyen – cestovatel, který projel nejen Asii. Už se několik let se aktivně pohybuje na punkové scéně. Ať už to znamená cokoliv.

Začít znovu 16:00 Kino Metropol

Příběh profesionálního sňatkového podvodníka a jeho poslední oběti, která s ním i po odhalení pravdy pokračuje ve vztahu a čeká na něj, až se vrátí z vězení.

Hosté:

Pavlína Hrdličková – sociální pracovnice české humanitární a lidskoprávní organizace Člověk v tísni v Prostějově.

Klára Bartošová – taktéž zaměstnaná v organizaci Člověk v tísni Prostějov, zaměřuje se na rodiny s dětmi a kariérní poradenství. 

Alena Kloučková – pracuje pro jednu z největších českých organizací Česká společnost AIDS pomoc. Kromě toho se věnuje i poradenství na stránkách on-line poradny.

Vítejte v Sodomě 17:00 Divadlo hudby

Býval to africký močál. Dnes je to obří skládka vyřazené evropské elektroniky a jedno z nejjedovatějších míst na světě. Přesto ghanské Agbogbloshie kypí čilým ruchem.

Hosté:

Jakub Ráliš – v současné době ředitel jednoho z největších vědecko-popularizačních festivalů v Evropě – AFO. Otec a příkladný občan, který se snaží zpřístupnit vědu lidem, kteří se k ní nedostanou snadno. Protože věda a záchrana světové udržitelnosti mají sílu zachránit nás.

Jana Matzenaurová – vedoucí odboru odpadového hospodářství v Olomouci, hovoří plynně několika jazyky.  Co nám řekne o bioodpadech a kompostování ve městě, které je v popředí mezi českými městy v problematice třídění odpadu? 

#FollowMe 17:00 Divadlo na cucky

Reportér Nicolaas se rozhodne založit si svůj první instagramový účet a nasbírat co nejvíce followerů. Postupem času se začíná více zajímat o pozadí sociální sítě Instagram a odhaluje dobře fungující systém založený na podvádění.

Hosté:

Vojtěch Duda – jako správce sociálních sítí Univerzity Palackého musí být pořád ve střehu. Pod svou taktovkou má akce pod Filozofickou fakultou, všechny konference a semináře. Dělá dokumentaci akcí i grafickou podobu jejich propagace. 

Alžběta Rohová – pilná studentka medicíny, vášnivá tanečnice pole-dance a v neposlední řadě majitelka instagramového účtu o vaření, který má více než jedenáct tisíc sledujících. Její pohyb sledují tisíce lidí. Nebojí se?

Příbeh cesty kolem světa 19:00 Kino Metropol

Autorský dokument německého páru ukazuje, jak může vypadat cestování přes celou zeměkouli jenom prostřednictvím stopování. Tři a půl roku trvající dobrodružství v podání dvou charismatických dobrodruhů.

Hosté:

Lenka Jorničková – známá cestovatelka z Olomouce, která nám poví, jaké to je cestovat v páru po celém světě. Sama pořádá přednášky kde prezentuje kultury a krásy míst, které navštívila.

Jan Pomalý – Lenku Jorníčkovou samozřejmě doprovodí i její přítel a parťák na cestách. Spolu navštěvují nejrůznější místa na Zemi, podobně jako pár, o kterém vypráví dokument Příběh cesty kolem světa

Ztracený bojovník 19:30 Divadlo na cucky

Jeho rodina žije v Londýně, on sám v Mogadišu. V Anglii mu hrozí soud, v Somálsku smrt. Obojí ze stejného důvodu: je zběhem somálské teroristické organizace aš-Šabáb.

Hosté:

Hynek Melichar – doktor na Univerzitě Palackého, který je součástí Katedry politologie a evropských studií. Po dobu své kariéry se zabývá problematikou Jižní Koreji v rámci mezinárodní bezpečnosti, nebo konsicialismem a mírovým procesem v Severním Irsku. 

Blok filmů Dobré zprávy a Volání divočiny 20:00 Divadlo hudby

Volání divočiny je příběh chlapců školního věku s problémovým chováním. Pocházejí z komplikovaného rodinného zázemí a nad jejich osudem visí otazník v podobě ústavní péče.

Dobré zprávy: Důchodce Petr Černý je známou tváří. Sedm let moderoval vysílání České nezávislé televize – jedné ze stálic české dezinformační mediální scény.

Hosté:

Ondřej Šálek – režisér Dobrých zpráv, vystudoval dokument na FAMU a teď ukazuje ve svém filmu, kdo stojí za rozšiřováním fake news v českém prostředí. Mimo to, procestoval Brazílii a Keňu, miluje ironii, filmy a koťátka.

Petr Orság – docent na Univerzitě Palackého, neústupný obhájce demokracie a expert na špatné titulky na titulních stránkách novin. Autor knihy “Mezi realitou, propagandou a mýty”, který je čtivým přehledem exilových médií nejen pro historiky, ale i pro běžné čtenáře. 

Dagmar Schonová – terénní pracovnice neziskové společnosti Člověk v tísni. V současnosti objíždí rodiny s dětmi, aby jim poskytla individuální poradenství ohledně dluhových pastí nebo resocializačních programů. 

STŘEDA 20. 3.

Volání divočiny 15:00 Divadlo na cucky

Příběh chlapců školního věku s problémovým chováním. Pocházejí z komplikovaného rodinného zázemí a nad jejich osudem visí otazník v podobě ústavní péče.

Hosté:

Dagmar Schonová – terénní pracovnice neziskové společnosti Člověk v tísni. V současnosti objíždí rodiny s dětmi, aby jim poskytla individuální poradenství ohledně dluhových pastí nebo resocializačních programů. 

Vrt 17:00 Divadlo hudby

Dian bylo šest let, když zaslechla dunění. Na její vesnici se řítilo tsunami bahna. Sedm let poté se tisíce lidí stále marně domáhají odškodnění od mocné těžařské firmy.

Hosté:

Žofie Šolcová – členka právnického akademického spolku Juristi. Spolek Juristi je samosprávná, otevřená, nepolitická a dobrovolná organizace, založená v prosinci roku 2007 studenty Univerzity Karlovy.

Jakub Ráliš – v současné době ředitel jednoho z největších vědecko-popularizačních festivalů v Evropě – AFO. Otec a příkladný občan, který se snaží zpřístupnit vědu lidem, kteří se k ní nedostanou snadno. Protože věda a záchrana světové udržitelnosti mají sílu zachránit nás.

Český žurnál: Reality 17:00 Divadlo na cucky

Desková hra Reality se v podání sourozenců v Dejvické nádražce podobá ruské ruletě. Hráči na vlastní kůži zakoušejí, jak funguje trh s nemovitostmi ve skutečném světě, a odhalují nemilosrdnou realitu v Česku.

Hosté: 

Lucie Marhová – koordinátorka sociálních služeb v Olomouci a okolí. Pomáhá lidem v nouzi, poskytuje možnost vzdělání a zdravotní péče tam, kde je to nejvíce potřeba. 

Na jejích bedrech 19:30 Divadlo hudby

Celý svět mluvil o jezídce Nadje Muradové, když získala Nobelovu cenu míru i Sacharovovu cenu Evropského parlamentu za boj proti sexuálnímu násilí ve válce. Málokdo si ale uvědomil, jak náročné pro ni je znovu a znovu otevírat staré rány.

Hosté:

Kateřina Kiliánová – jedna ze tří osobností platformy Konsent, která pomáhá ženám cítit se bezpečně. Konsent je tady proto, aby se věnoval prevenci před znásilněním a sexuálním obtěžováním. Snaží se předcházet i se vyrovnávat s traumaty, která jsou s touto problematikou spojeny.

Lenka Hrabalová – vystudovala na Univerzitě Komenského perštinu a arabštinu, dále ve studiu pokračovala na Univerzitě Palackého, kde se věnovala problematice zachování kulturního dědictví v rizikových zónách muslimského světa. Jej vášeň je poznávání nových zemí a po pracovní stránce se věnuje průvodcovství v několika cestovních kancelářích.

Jana Zbořilová – aktivní ředitelka projektu STOP TABU, který se věnuje pomoci lidem, co si prošli traumaty. Zabývá se tématy, které jsou v dnešní společnosti stále tabu – znásilnění, šikana a domácí násilí.

Vesnice plavajících krav 17:00 Divadlo na cucky

Co se stane, když tři neohipíci z Berlína dorazí na farmu do východního Polska? Humorný dokument zachycuje střet vzletných představ s tvrdou vesnickou realitou.

Hosté:

Anna Bednářová – současná produkční Rádia Wave, která se jednoho dne sbalila a odjela na chatu. Zůstala tam několik měsíců, pěstovala bylinky a nevnímala ruch města. Jak může v dnešní době taková zkušenost ovlivnit psychiku? Co jí to dalo?

ČTVRTEK 21. 3.

Český žurnál: Bratři Okamurovi 15:30 Kino Metropol

Populistický politik, hluboce věřící křesťan a úspěšný architekt. Tři bratři a každý úplně jiný. Netradiční pohled za dveře jedné česko-japonské rodiny.

Hosté:

Hayato Okamura – narodil se v Praze stejně jako jeho dva bratři. Stal se úspěšným tlumočníkem z japonštiny a zapojil se do iniciativy Kroměřížská výzva. Nyní kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu. 

Kapela 16:00 Divadlo na cucky

Dokumentární čardáš z romské osady na východním Slovensku. Parta talentovaných muzikantů se i navzdory těžkým sociálním podmínkám snaží probojovat na pódia velkých hudebních festivalů.

Hosté:

Tatiana Matulay – vedoucí Katedry křesťanské sociální práce na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, je výzkumnicí, vysokoškolskou pedagožkou, dobrovolnicí a podporovatelkou různých veřejně prospěšných projektů. Více než 20 let se věnuje pedagogické, výzkumné a publikační činnosti spjaté s dobrovolnictvím. 

Kibera: Příběh slumu 17:00 Divadlo hudby

Dokument odehrávající se v jednom z největších afrických slumů ukazuje, že i za kulisami z vlnitého plechu a hlíny se skrývají lidé, kteří chtějí změnit svůj svět k lepšímu.

Hosté:

Martin Páv –  mladý filmový režisér filmu Kibera: příběh slumu, který vystudoval FAMU, je fascinován vztahem člověka a přírody a odlišnostmi různých kultur. 

Petr Racek – brněnský patriot a filmový kameraman. Jeho debutem za kamerou je taktéž celovečerní snímek Kibera: příběh slumu, kde se nebál točit v extrémních podmínkách. 

Rekonstrukce Utøyi 19:00 Kino Metropol

Jak se dá zrekonstruovat něco tak strašlivého? Několik přeživších se pomocí intimního scénického experimentu pokusilo zprostředkovat zážitek útoku na norský letní tábor v roce 2011.

Hosté:

Ondřej Filipec – tajemník Katedry politologie a mezinárodních vztahů na Univerzitě Palackého, odborník na Evropskou unii a mezinárodní bezpečnost. 

Andrej Drbohlav – pravidelně vyprodává své turné, na kterém přednáší o psychologii masových vrahů. Tématika sériových vrahů je navenek velmi populární, jaké to ale je, proniknout těmto lidem do hlavy? Jaké to je chápat jejich motivy?

Láska a prázdná slova 20:00 Divadlo hudby

Před pěti lety byla Wandě diagnostikována Alzheimerova choroba. Nyní je zcela odkázána na péči svého manžela. Z intimní blízkosti natočený příběh o síle lásky, která přetrvává tváří v tvář nevyléčitelné nemoci.

Hosté:

Denisa Ráclavská – zdravotnická záchranářka působící na Vyšší odborné škole sociální. Pracovala 4 roky ARO-JIP Nemocnice Šternberk a momentálně je zástupkyní vrchní sestry Mobilního hospicu Nejste sami Olomouc

Eva Klevarová – koordinátorka olomouckého centra Pamatováček, které je centrem pomoci pro lidi s Alzheimerovou chorobou. 

PÁTEK 22. 3.

Bezpodmínečná láska 15:00 Divadlo hudby

Mladý polský gay a jeho babička se sice navzájem mají rádi, rozumějí si ale hůř. Intimní dialog o svobodě volby a naplnění tradičních povinností.

Hosté:

Ondřej Moučka  – předseda a organizátor olomouckého spolku Ollove, který se dlouhodobě zajímá o rovnost mezi lidmi, bez ohledu na jejich sexualitu nebo gender.  

Dagmar Schonová – terénní pracovnice neziskové společnosti Člověk v tísni. V současnosti objíždí rodiny s dětmi, aby jim poskytla individuální poradenství ohledně dluhových pastí nebo resocializačních programů.

América 15:00 Divadlo na cucky

Třiadevadesátiletá América je po úraze odkázána na pomoc svých tří vnuků. Ačkoli se sama téměř nemůže pohnout a nevnímá všechno úplně jasně, samotná její přítomnost má na rodinu stmelující vliv.

Hosté:

Markéta Riebová – doktorka na Univerzitě Palackého vyučující na Katedře romanistiky. Zabývá se kulturami ve španělsky mluvících zemích.  

Denisa Ráclavská – zdravotnická záchranářka působící na Vyšší odbotné škole sociální. Pracovala 4 roky ARO-JIP Nemocnice Šternberk a momentálně je zástupkyní vrchní sestry Mobilního hospici Nejste sami Olomouc

Věra Seidelmannová – sociální pracovnice, která se věnuje pomoci starším v centu Senecura. Senecura je koncept ubytování pro seniory zahrnující sociální a zdravotnickou péči. 

Boj s drakem 16:30 Divadlo hudby

Za křehkou demokracii a práva žen v Afghánistánu bojují žurnalistka Šakílá a politička Nilúfar. Příběh o odvaze a hledání rovnováhy mezi láskou ke své zemi a vlastní rodině.

Hosté:

Petr Osina – doktor práv na Univerzitě Palackého. Specialista na islámské právo, spisovatel a zapálený cestovatel. Snaží se předávat právo jako praktickou zkušenost a nejen jako právní normy.

Maďarsko 2018 - V zákulisí demokracie 19:00 Divadlo hudby

Dvě různě vedené předvolební kampaně v roce 2018 v Maďarsku. Vládní strana Fidesz vsadila vše na jedinou kartu: strach. Co může nabídnout zástupce opoziční koalice Ferenc Gyurcsány?

Hosté:

Tomáš Lebeda –  přednáší na oboru politologie na Univerzitě Palackého. Je nadšený tatínek a určitě ho znáte z ČT24. Specializuje se na volební systémy, je skvělý vypravěč vtipů a nesmírně inteligentní a všestranný politolog. 

Martin Mejstřík – studoval loutkářství a skončil v politice. Zapřisáhlý antikomunista a bývalý senátor, který se jednu dobu živil i jako taxikář. Muž mnoha tváří, otec dvou dcer a nesmlouvavý debatér.

SOBOTA 23. 3.

Seniorská projekce: Ještě nekončíme 10:00

Příběhy ze života českých seniorů a seniorek, kteří navzdory svému věku a zdravotnímu postižení neúnavně naplňují své životy nejrůznějšími aktivitami.

Hosté:

Jiří Zykmund – vystudoval kameru na FAMU a je tvůrcem dokumentárních snímků, včetně dokumentu Ještě nekončíme. V minulosti se často podílel na tvorbě celovečerních filmů v koprodukci České televize. Nyní učí na střední škole v Brně.

Vše v pořádku 14:00 Divadlo hudby

Venezuela, dříve prosperující jihoamerická země, je už několik let v hluboké krizi. Zhroucení ekonomiky vyvolalo mimo jiné i kolaps zdravotnictví.

Hosté:

Denisa Ráclavská – zdravotnická záchranářka působící na Vyšší odborné škole sociální. Pracovala 4 roky ARO-JIP Nemocnice Šternberk a momentálně je zástupkyní vrchní sestry Mobilního hospicu Nejste sami Olomouc.

Všechna stvoření vítána 14:00 Divadlo na cucky

Chaos Computer Club neboli CCC, „největší hackerský spolek v Evropě“, pořádá hromadná setkávání. Potrhlá a kosmoprostorová. Závažná a aktuální.

Hosté:

Jiří Tesařík – doktor na Univerzitě Palackého, kde pracuje v Centru výpočetní techniky. Je taktéž vývojářem univerzitní aplikace a pracuje na jejím zlepšovaní, včetně její bezpečnosti a ochraně před kybernetickými útoky. 

Dobrá změna v Polsku 16:30 Divadlo na cucky

V posledních letech eskaluje politické napětí v Polsku nebývalým způsobem. Dokument přibližuje tento dramatický vývoj očima dvou žen z opačných stran politické bariéry.

Hosté:

Jaroslav Franc – odstupující předseda senátu Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého, který aktivně publikuje články nejen z vědecké a badatelské oblasti. Mimo téma víry jako takové se zabývá spirituální tématikou. 

Bohové z Molenbeeku 18:00 Divadlo hudby

Poetický film o přátelství tří dětí uprostřed bruselské čtvrti Molenbeek, místa soužití mnoha kultur a vyznání, které po teroristických útocích v Paříži a v Bruselu v roce 2016 získalo pověst líhně islámského terorismu.

Hosté:

Dominik Opatrný – vedoucí Katedry systematické teologie, který věří, že mezi přírodou a Bohem nemůže být rozpor. Úvahy o Bohu a přeměnách světa se taktéž řadí do jeho odbornosti.

Hynek Melichar –  doktor na Univerzitě Palackého, který je součástí Katedry politologie a evropských studií. Po dobu své kariéry se zabývá problematikou Jižní Koreji v rámci mezinárodní bezpečnosti, nebo mírovým procesem v Severním Irsku. 

Tisková zpráva

Štítky jeden svět, dokument, festival, program

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.