pátek 29. března 2024 Taťána

Výstaviště Flora se promění na pátek a sobotu v ráj pro cestovatele

Již 23. ročník veletrhu cestovního ruchu a lázeňství Tourism Expo bude hostit pavilon A Výstaviště Flora Olomouc. Po dva dny, 5. – 6. dubna 2019, se budou na uměle vytvořené lázeňské kolonádě prezentovat především lázně a sanatoria, ale i kraje, města, obce, služby cestovního ruchu či volnočasových aktivit. Program doplní poutavé cestovatelské přednášky, cvičení, ochutnávky kávy a doprovodný program pro děti.

Lze hovořit již o dlouholeté tradici pořádání veletrhu cestovního ruchu v Olomouci. „Letošní ročník veletrhu Tourism Expo se zaměřuje na podporu cestovního ruchu v oblasti lázeňství a zdravotní rekreace napříč všemi věkovými skupinami,“ prozradila garantka akce Zuzana Chalupová. „V pavilonu A bude připravena přehlídka minerálních vod s možností degustace a s odborným výkladem o léčivých účincích těchto vod na lidský organizmus. Pavilon návštěvníkům evokuje náladu luhačovické lázeňské promenády a cestu po léčivých pramenech,“ dodala k plánované vizualizaci Chalupová. Improvizovanou kolonádu zaplní prezentace lázní, cestovních kanceláří, cestovatelských sdružení a kulturních zařízení s nabídkou tuzemských wellness pobytů. 

Veletrh Tourism Expo 2019 se uskuteční 5. – 6. dubna, v pátek od 10 do 18 hodin, v sobotu pak od 9 do 18 hodin v pavilonu A Výstaviště Flora Olomouc. Vstupné je 80 Kč (online 70 Kč), senioři a děti od 6 do 15 let 50 Kč (online 40 Kč), hromadné školní výpravy (nad 10 osob včetně pedagog. doprovodu) 20 Kč/os. (nutno přinést potvrzení o počtu zúčastněných studentů a pedagogického doprovodu s razítkem školy), děti do 6 let, ZTP a doprovod ZTP zdarma.

Galerie pavilonu A doplní nabídku o vybavení na sport, turistiku a volný čas. Navíc o skutečný pohyb zde nebude nouze. Je libo vyzkoušet pilates či jógu? Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost začít s těmito sporty pod vedením nejlepších lektorů z centra sportu a zdraví Omega Olomouc. Mohou si i nechat zanalyzovat svá těla Společností Mobilní fyzioterapie.

Vůně a ochutnávky kávy zaplní prostor pavilonu B, kde budou zároveň vystaveny velkoformátové fotografie z ankety „7 divů Olomouckého kraje“. Kdo v anketě zvítězil, se zúčastnění dozví při slavnostním vyhlášení v rámci Tourism Expo 2019. 

Souběžně s veletrhem se v pavilonu C uskuteční festival cestovatelských přednášek. Ladislav Zibura bude svou přednáškou „Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii“ vyprávět o svých cestách, zážitcích i knihách. Na tuto přednášku je nutné zakoupit si vstupenku. Své cestovatelské zkušenosti představí i Irena Fialová a Martin Plešek z Ostravské univerzity, kteří se opakovaně vydali na putování po Svatojakubské cestě do Santiaga de Compostela. Petr Šlechta i s bohatým fotografickým doprovodem povypráví o svém dlouhodobém pobytu v Mexiku. „U Obrů v předsíni“, tak se jmenuje přednáška fotografky Hany Gabrhelíkové, která na své výpravě dokázala překonat samu sebe. Růžena Halmanová popíše svou dlouhou cestu z Hranic na Moravě do Vladivostoku.  O zážitcích se zdoláváním Pacifické hřebenovky se podělí Lucie Kutrová aj. Přednáška Hynka Adámka o historii posledních osmdesáti let české přítomnosti v Antarktidě rozšíří obzor nejednomu návštěvníkovi.

Veletrh Tourism Expo rozpohybuje i historický vlak v Olomouci, který bude mít v sobotu 6. dubna svou trasu se zastávkou Olomouc – Nová Ulice za výstavním pavilonem A. Návštěvníci se tak mohou ponořit do časů parních lokomotiv, které byly kdysi hlavním dopravním prostředkem k cestování za zábavou i odpočinkem. 

V sobotu 6. dubna bude v rámci Tourism Expo zahájena i turistická sezona v Olomouci. Město si tak pro návštěvníky připravilo od 10 do 16 hodin před pavilonem A řadu atraktivního vyžití v podobě Ološlapu či projížděk parkem s koňským spřežením.

Tisková zpráva

Štítky Tourism Expo, Flora, výstava, kultura, cestovatelství

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.