čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Muzejní noc v Přerově ozdobí loutky

Letošní muzejní noc v přerovském Muzeu Komenského bude zasvěcena loutkám. Důvodem je rozsáhlý výstavní projekt ke stoleté existenci loutkového divadla Přerovský Kašpárek. Expozici si budou moci zájemci projít příští pátek v nočních hodinách. Naučí se vodit loutky, ale také je vyrábět. Muzeum bude otevřeno do 22:00, řekl kurátor výstavy Lubor Maloň.

Muzejní noc má v Přerově název Kašpárkovo noční dobrodružství. Do prostor muzea v netradičním čase se budou moci zájemci vydat ve skupinách od 17:00. Provedou je muzejní lektoři. "Během každého takového animačního programu si návštěvníci vyzkoušejí mnoho aktivit, včetně vodění loutek, a užijí si i vystoupení varietních loutek v podání loutkoherců Přerovského Kašpárka. Po skončení prohlídky si vyzkoušejí i výrobu loutek v kreativních dílnách," uvedl kurátor.

Na závěr muzejní noci ve 22:00 je pro dospělé diváky připraveno představení Loutkového divadla Sokola Přerov Přerovský Kašpárek, které se jmenuje Pláštěnka. Odehraje se ve slavnostní zámecké síni přerovského zámku.

Stoletou historii přerovského loutkového divadla Kašpárek připomíná výstava v Muzeu Komenského od konce dubna. Jedno z nejstarších loutkových divadel v zemi se návštěvníkům představuje nejen prostřednictvím autentických loutek, kulis, ale i řadou fotografií. Rozsáhlý výstavní projekt, který potrvá po celou návštěvnickou sezonu, doprovodí také přednášky. Expozice zabírá tři sály, vystaveno je na 150 loutek, kulisy a rekvizity. Součástí expozice je také promítání záznamů z představení, výstava přináší i informace z historie a současnosti divadla.

Přerovské loutkové divadlo vzniklo původně jako domácí loutkové divadlo sokola Josefa Horneka. Divadlo vzniklo v roce 1915 jako jedna z prvních loutkových scén na Moravě. Od roku 1936 působí na scéně v sokolovně u Bečvy. Divadlo podle kurátora výstavy odehrálo od roku 1921, kdy začala pravidelná představení, přes 3200 představení pro několik stovek tisíc diváků.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.