pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Opuštěné letní kino v Olomouci začíná ožívat, počítá se s promítáním i koncerty

Filmoví fanoušci by se měli v Olomouci dočkat znovuotevření zchátralého letního kina u katedrály svatého Václava. Areál získal nový provozovatel, který v něm plánuje nejen pravidelné promítání filmů v čele s českou klasikou, ale i kulturní aktivity.

Samotné kino čeká nejdříve velká rekonstrukce za zhruba 18 milionů korun. Přední část areálu bude otevřena už v pátek, kdy se tam uskuteční hudební festival Fíďa fest. Novinářům to dnes řekl provozovatel Jaromír Krátký.

V areálu amfiteátru s kapacitou až 3000 míst se nyní intenzivně uklízí. "Pustil jsem se do toho proto, protože areál mám rád a tři roky jsem bojoval o to, abych ho dostal do správy. Povedlo se to letos. Rád bych znovu oživil letní kino a udělal z něj opět místo setkávání Olomoučanů," uvedl Krátký.

S obnovou areálu letního kina ležícího nedaleko historického centra Olomouce počítá provozovatel na etapy. Letos hodlá zprovoznit přední část areálu, kde se uskuteční malé koncerty a projekce, jež bude pořádat filmový klub Pastiche Filmz z Univerzity Palackého. Otevřít hodlá i tamní hospůdku, aby se v ní mohly podávat případně i snídaně a lehčí obědy.

Příští rok by mělo dojít i na rekonstrukci kina. "Letos samotné kino zůstane zavřené. Pokud vše půjde dobře a já ukážu investorům, že to dělám smysluplně, měly by být peníze na rekonstrukci kina příští rok. Půjde zhruba o 18 milionů korun," doplnil provozovatel areálu. Rekonstrukce bude podle plánů zahrnovat obnovu sedaček, projekční kabiny, počítá se i s novým zvukem a plátnem a také s rekonstrukcí sociálního zázemí. V budoucnu by se mohl areál dočkat i zatahovací střechy.

Dramaturgie amfiteátru bude podle organizátorů cílit především na alternativní kulturu. Spolupráci ohledně projekcí navázali s projektem KineDok a do programu by se měly dostát mimo jiné dokumenty, v plánu je zároveň promítání staré české klasiky. Během června by se tam měly objevit také divadelní představení, koncerty, nejrůznější bazary a hudební jamy.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.