středa 24. dubna 2024 Jiří

Turistická sezóna začíná už tuto sobotu, co vše nabídne turistům?

Na otázku, co Olomouci chybí z hlediska cestovního ruchu, odpoví většina dotázaných o delším váhání – snad moře, nebo aspoň pořádně velká přehrada. Naopak na otázku, co Olomouc svým návštěvníkům nabízí, následuje nesrovnatelně delší odpověď.

Překrásné památky, pověstné městské parky, unikátní vojenskou historii a s ní spojené fortifikační objekty, procházky tajemným podzemím, výlety na raftech a motorové lodi, jedinečný komplex Centra Sluňákov s Domem přírody Litovelského Pomoraví a mnoho a mnoho dalšího.

Pestrost nabídky je důvodem, proč také letos pojme město Olomouc zahájení sezóny ve stejném duchu jako vloni, a to akcí s názvem Staňte se jeden den turistou ve svém městě. Hlavním cílem takto pojatého zahájení sezóny je seznámit především Olomoučany s pestrou nabídkou toho, co všechno lze v Olomouci zažít. Zahájení turistické sezóny 2015 se odehraje v sobotu 23. května od 10 do 15 hodin. Připraveny budou procházky olomouckým podzemím, tři různé tématické prohlídky města, návštěvy fortu číslo XIII na Nové Ulici, výletní plavby Olomoucí na raftech i na motorové lodi nebo třeba cyklovýlet po olomouckých pevnostech.

Více informací o sobotní akci a kontakty na zapojené subjekty najdete v letácích umístěných v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice či na webových stránkách tourism.olomouc.eu.

Na jaké novinky láká sezóna 2015?

Vedle již tradičních atraktivních nabídek, jako jsou například turistické prohlídky Arcibiskupského paláce nebo vyhlídkové jízdy po řece Moravě na raftech, je připravena pro tuto letní sezónu řada novinek.

Dlouhá léta se diskutovalo o potřebě vybudovat v Olomouci kemp. Tento dluh je letos konečně splněn, a to díky sdružení Krásná Morava, které vybudovalo kemp s názvem Resort Krásná Morava v těsné blízkosti Mlýnského potoka v olomoucké čtvrti Řepčín. Otevření kempu je naplánováno na 12. června.

Návštěvníci Olomouce už několik let s potěšením využívají možnosti vidět městské parky, hradby a část centra z paluby vyhlídkových raftů. Letos tuto atraktivní možnost „vodní turistiky“ obohatí další nabídka, a to výlety motorovou lodí. Na hladinu řeky Moravy se mohu vydat zájemci od 30. května. Loď s názvem Ololoď pojme dvanáct cestujících, počítá se s pravidelným provozem i s plavbami na objednávku, na loď se dostanou dokonce i vozíčkáři.

Olomouc chce být také městem přátelským cyklistice. Na splnění tohoto cíle pracuje jak například Centrum Semafor, které neustále rozšiřuje nabídku svých služeb, tak sdružení Olomoučtí kolaři. Olomouc a její památky, zvláště pak ty vzdálenější, jako jsou pevnostní forty, můžete velmi dobře objet právě na kole. Jeden takový cyklovýlet po olomouckých fortech se uskuteční právě v sobotu 23. května.

Kolo si v Olomouci můžete nejen vypůjčit, ale třeba na dobu oběda či návštěvy některé kulturní instituce pro změnu zase uschovat. V budově radnice totiž už více než rok funguje úschovna kol a zavazadel v podloubí radnice.

Co může být tajemnějšího než podzemí historické metropole? Na procházky olomouckým podzemím letos zve zájemce historický spolek Durancia. A po prvních zkušenostech lze konstatovat, že zájem samotných Olomoučanů o tuto fascinující možnost je ohromný. Pořadatelé zvažují rozdělení projektu do poznávání historického podzemí a podzemí vojenského. Ve hře jsou i návštěvy podzemí v areálu Klášterního Hradiska, kde byli ve středověku pohřbíváni olomoučtí Přemyslovci.

Do rodiny fortů z 19. století se standardní pravidelnou otevírací dobou se letos zapojuje také Fort číslo XIII Nová Ulice. Kromě samotného výborně zachovaného a udržovaného fortu zde můžete vidět například i expozici vojenské techniky z 20. století.

Projekt Duchovní osa Moravy D.O.M. připomíná širší vazby Olomouce jako duchovního centra Moravy. Díky projektu lze na jednu vstupenku navštívit tři zapojené subjekty - Arcibiskupský palác, Arcidiecézní muzeum Olomouc a Arcibiskupský zámek Kroměříž. Tato vstupenka platí jeden rok, takže je velmi dobře využitelná i pro samotné Olomoučany.

Velkou posilou pro nabídku Olomouce je Pevnost poznání, perfektní moderně pojatá expozice, která populárním způsobem přibližuje veřejnosti základní informace ze světa vědy a využívá k tomu i působivého prostředí dělostřeleckého skladu uprostřed barokní korunní pevnůstky.

Kromě těchto aktivit bude opět Olomouc po dobu letního období brázdit turistický vláček, budou zpřístupněny významné olomoucké kostely vč. baziliky minor na Svatém Kopečku s průvodcovskou službou, turisté mohou využít půjčovnu koloběžek, nordic walking a další nabídky. Atraktivitu dění ve městě v červenci opět zvýší Olomoucké barokní slavnosti (1.7. – 24.7.), které navazují na dva předchozí velmi úspěšné ročníky.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.