úterý 19. března 2024 Josef

Staněk podal trestní oznámení na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení na kromě již bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta také na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci. Jde o odvolaného Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala, řekla dnes mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Zatloukal, který vedl muzeum 23 let a řadí se mezi přední historiky umění, dnes odmítl, že by se za jeho vedení stalo v muzeu cokoliv nezákonného. Soukupovu reakci zjišťujeme.

Dosavadního ředitele muzea Michala Soukupa odvolal ministr Staněk ve čtvrtek společně s ředitelem NGP Jiřím Fajtem. Zdůvodnil to tím, že pochybuje o jejich schopnosti vést galerii a muzeum hospodárně, poukázal na výsledky kontrol v obou institucích. Ve stejný den oznámil, že na Fajta podal dvě trestní oznámení. Uvedl tehdy, že třetí se připravuje, ale nesdělil, na koho bude podáno. Fajt i Soukup ministrovy důvody pro odvolání odmítli.

Ministr řízením Muzea umění v Olomouci pověřil do výběrového řízení dosavadního Soukupova zástupce Ondřeje Zatloukala, který je zároveň synem historika umění a bývalého ředitele muzea Pavla Zatloukala.

Autoři | Foto mkcr.cz

Štítky ČR, kriminalita, muzea, vláda, Staněk, Soukup, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.