pátek 26. dubna 2024 Oto

Vlastivědné muzeum v Olomouci obsadili giganti doby ledové

Severoamerický velebobr, pták moa či pozemní lenochod v životní velikosti obsadili v těchto dnech prostory největšího výstavního sálu Vlastivědného muzea v Olomouci. Jsou součástí expozice Giganti doby ledové, která je umístěna v sále svaté Kláry. Expozice navazuje na úspěšnou výstavu, kterou si podle ředitele muzea Břetislava Holáska před pěti lety prohlédlo kolem 25.000 lidí. Cílí především na děti, které si podle kurátorů výstavy mohou udělat představu o skutečné podobě těchto tvorů.

„Je to poněkud odlišná výstava od těch, které jsme v muzeu měli od počátku letošního roku. Smyslem je, aby děti viděly, jak tato zvířata v reálu vypadala, a aby přišly do muzea na něco zajímavého, co by je zaujalo. Už nyní je 80 procent edukačních programů zadáno, předpokládáme, že zájem o výstavu bude veliký," řekl dnes novinářům Holásek.

Podle paleontologa Tomáše Lehotského je výstava založena na zvířatech z doby ledové, starších než 10.000 let. Pocházejí z různých kontinentů, většina z nich z euroasijského, ale i z Nového Zélandu a Ameriky. Řada z nich má spojitost i s Českou republikou a přímo s Olomouckým krajem. „Vystavená zvířata žila i přímo ve zdejším regionu. Postavení Olomouce je naprosto unikátní, vyskytovala se tady v pleistocénu předledovcová step, takže těch zvířat zde žilo velké množství. Přímo na území Olomouce máme jak nálezy mamutích kostí, zubů i nosorožce srstnaté," uvedl Lehotský.

Na výstavě je k vidění 15 vyhynulých tvorů z poslední doby ledové, jejichž modely byly vytvořeny na základě nejnovějších vědeckých poznatků. Návštěvníci uvidí například 1,8 metru vysokého nosorožce srstnatého, veledaňka s parohy o rozpětí až 3,6 metru či medvěda krátkonosého, který stojí na zadních a dosahuje výšky až 3,5 metru. Nechybí mamut v životní velikosti či obří pásovec s kostěným krunýřem. Podle Lehotského jsou všechny modely v životní velikosti. Největší dominantou je právě mamut, který je zachycen i s lovci.

Výstava Giganti doby ledové 2, kterou Vlastivědné muzeum v Olomouci pořádá ve spolupráci se společností Giganti, bude k vidění do 23. června.

Autoři | Foto www.giganti.cz

Štítky Vlastivědné muzeum Olomouc, giganti, výstava, pravěk

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.