pátek 29. března 2024 Taťána

Academia Film Olomouc rozdal ceny a přilákal rekordní počet lidí

Britský snímek Pro potěšení z úspěchu a dokument Akademie věd České republiky nazvaný Magion zvítězily v mezinárodní a česko-slovenské soutěži o nejlepší populárně-vědecký dokumentární film na festivalu Academia Film Olomouc (AFO).

Cenu za osobní přínos popularizaci vědy si odnesl britský historik Robin Lane Fox. Letošní 54. ročník festivalu navštívil rekordní počet návštěvníků, akreditovalo se jich 9430. Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od roku 1966. Loni na něj zavítalo přes 7000 lidí, což bylo dosavadní maximum.

Cena diváků si odnesl americký film Lidská podstata, který zachycuje vývoj myšlení v rámci genetického inženýrství. Nejlepším krátkým populárně-vědeckým filmem byl zvolen německý snímek Analogový astronaut. Studentská porota nejvýše ocenila švédský film Vor. Cenu za popularizaci v kategorii institucí dostaly Toulky českou minulostí. „Poprvé byla udělena také cena AFO Spotlight určená mladým českým tvůrcům, kterou si odnesl Petr Salaba," uvedla Křížková.

Festival navštívila řada světových osobností. Po čtyřech letech na něm znovu vystoupil evoluční biolog Richard Dawkins. Svět seriálových Vikingů představil v Olomouci jeho tvůrce Michael Hirst, do města zamířil také jeden z nejslavnějších archeologů a egyptologů Zahi Hawass. „Sto let české egyptologie představili Miroslav Bárta s Miroslavem Vernerem," doplnila
mluvčí.

Přehlídka začala v úterý a končí dnes. Snímky se letos promítaly ve festivalovém centru Konviktu, v kině Metropol, v Redutě, v Divadle hudby, ve Vlastivědném muzeu a Divadle na cucky. Zastřešujícím tématem programu a zároveň i jednou ze samostatných sekcí byl mýtus. Na festival se přihlásilo více než 4000 filmů, do soutěžních sekcí organizátoři vybrali 83 z nich.

Autoři | Foto Facebook Academia Film Olomouc

Štítky AFO, festival, kultura, film, ceny

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.