čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Jarní Flora je minulostí. Přilákala přes 65 tisíc návštěvníků

Spojení květin a skla přilákalo na jarní Floru přes 65 tisíc lidí. Návštěvníky doslova nadchla expozice Strom života přední české floristky Kláry Franc Vavříkové. Milovníci miniaturizace stromů si zase nenechali ujít inspirativní Mezinárodní výstavu bonsají a suiseki s doprovodným programem. Příjemné dojmy zanechaly v návštěvnících i další expozice, nové uspořádání stánků i bohatý kulturní program v celých Smetanových sadech.

Květiny a sklo

Ve čtvrtek se otevřely brány olomouckého výstaviště nejvýznamnější akci Jarní Flora Olomouc 2019. Obdivované expozici Kláry Franc Vavříkové dominoval skleněný Strom života, na jehož komponentech autorka pracovala již od podzimu loňského roku. „Sklářský um v expozici představily přední české sklárny, Preciosa, Kavalierglass a Centrum sklářského umění Huť František. Poslední dvě obohacovaly svými stánky expozici po celou dobu výstavy a návštěvníci mohli spatřit i něco málo ze sklářské práce,“ řekla Marie Doleželová, garantka akce. Krásu skla doplnily koberce jarních cibulovin spolu s trvalkami a letničkami, jejichž opojná vůně byla všudypřítomná. Při čtvrtečním slavnostním zahájení byla pokřtěna a posvěcena nová odrůda tulipánu, která dostala název Olomoucká princezna.

Mezinárodní výstava bonsají

Pavilony G a H hostily Mezinárodní výstavu bonsají a suiseki České bonsajové asociace. Téměř každý host si domů na památku odnášel své foto s miniaturním stromem. Bonsajisté nabídli bohatý program výstavy v podobě ukázek tvarování bonsají, komentovaných prohlídek výstavy, poradenskou službu či prodej všeho potřebného pro pěstování bonsají.

Moderní gastrozóna i vyčištění stánkového prodeje

Cestu parkem zpříjemňovaly návštěvníkům moderní novinky. „Prostor mezi pavilony A a E se postupně proměňuje v moderní gastro zónu, kdy při jarní Floře zde návštěvníci mohli spatřit její fragment v podobě cortenového záhonu s moderní výsadbou,“ řekla ředitelka a předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková. I nabídka jídel v budoucí gastro zóně slibuje renesanci v podobě nejen masových, ale i vegetariánských jídel, burgerů, raw pokrmů a dalších. Nápadné bylo i nové uspořádání stánků. „Stánkový prodej zcela vymizel kolem pavilonů G a H, kde vynikly rozkvetlé a barevné expoziční záhony cibulovin. Stánky jsme nahradili posezením, kde si návštěvníci mohli odpočinout a vychutnat si v klidu krásu rozkvetlého parku,“ dodává Fuglíčková.

Rudolfova alej jako odpočinková zóna

Bez stánkového prodeje se letos obešla i Rudolfova alej, která se proměnila v odpočinkovou zónu pro všechny věkové kategorie. Do kulturního programu se zapojilo i statutární město Olomouc, a to pořádáním promenádních koncertů v altánku u fontány. Iniciativa Zaparkuj UP v Olomouci tento veřejný prostor oživila třemi koncerty pouličního umění, neboli buskingem. Na jejich stánku si hosté mohli zapůjčit deky, společenské hry a užít si tak jarní Floru i trochu jinak. Tradičně si doprovodný program mohli návštěvníci užít i s Receptářem na Sambě, například při vaření s Martou Studenou, při zahrádkářské poradně s Vlastimilem Šindelářem či při koncertu Romana Vojtka, pořadu Jana Rosáka a dalších.

A zážitků z jarní Flory si návštěvníci odnesli jistě mnohem více, a to i díky expozici Českého zahrádkářského svazu, mezinárodní floristické soutěži Oasis Visegrad Cup 2019, floristickým show či odborným přednáškám.

Tisková zpráva | Foto Jarní Flora 2019

Štítky výstava, Flora, Smetanovy sady, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.