pátek 29. března 2024 Taťána

Zámek v Čechách pod Kosířem čekají další opravy i boj se suchem

Zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku čekají další etapy rekonstrukce i boj s následky sucha.

Odborníci dokončují rozsáhlou opravu střechy a krovu za desítky milionů, chystá se také oprava zbývajících křídel zámku. Správci památky budou muset řešit palčivý problém s vysycháním zámeckých rybníků i s usychající zelení v zámeckém areálu, řekli zástupci památky. Zámek převzal od státu v roce 2008 Olomoucký kraj. Do opravy postupně investoval zhruba 100 milionů.

„Olomoucký kraj si je vědom, že je to jeden z nejvíce navštěvovaných zámků v rámci Olomouckého kraje. Nyní se dokončuje oprava střechy a krovu, investice činila zhruba 50 milionů korun. Nyní nás čeká oprava severního a východního křídla zámku. Dokončují se projektové práce, takže náklady ještě nelze odhadovat," uvedl náměstek hejtmana Petr Vrána (ANO).

Zámek se po předchozích rekonstrukcích pyšní opravenými komnatami i novými expozicemi. Opraveno již dříve bylo první i druhé podlaží jižního a západního křídla zámku. Přibyla parkoviště a rekonstruována byla oranžerie z let 1850 až 1860 i zámecký park založený ve druhé polovině 18. století se vzácnými dřevinami, vodními kanály, květinovými zákoutími a s dominantou v podobě Červené věže.

Právě v parku, který je velkým lákadlem, je třeba vyřešit problémy sesuchem. Dopad má především na stav Velkého i Malého rybníku. „V současné době se také zpracovávají projektové práce na to, jak vysychání zabránit," doplnil Vrána. Problém řešili správci už loni. Podle kastelána Martina Váni loni v listopadu začal znovu téci potok, který je přítokem pro Velký rybník. Od loňského dubna v něm nebyla voda.

„Díky tomu se rybník naplnil do své kapacity, ale záležet bude na tom, jaké bude léto. Větší problém máme s Malým rybníkem, který vlastní přítok nemá. Obnovili jsme tam historické napájení, ale to je ve velmi špatném stavu. Je to velmi špatné," řekl kastelán. Kromě rybníků trpí i stromy v historickém parku - ozdoba areálu. Podle kastelána trpí především jehličnany, které jsou napadené i kůrovcem a musejí se postupně kácet. „Na všech ostatních stromech se to projevuje hlavně větší náchylnosti vůči různým chorobám, které stromy likvidují," doplnil kastelán.

Klasicistní zámek obklopený přírodně krajinářským parkem o rozloze 21,5 hektaru, který patří k nejcennějším objektům historické zeleně na Moravě, je spjat se šlechtickým rodem Silva-Tarouca. Zámek byl pro veřejnost otevřen po rozsáhlé rekonstrukci 2. dubna 2016.

Autoři | Foto Facebook Zámek Čechy pod Kosířem

Štítky kultura, opravy, zámek, Čechy pod Kosířem, sucho

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.