pátek 26. dubna 2024 Oto

V Přerově pokořili kytarový rekord, společně hrálo 143 hudebníků

Rekordní počet 143 kytaristů se včera sešel pod hradbami v Přerově. V počtu hráčů na kytaru na jednom místě se pořadatelům akce více než dvojnásobně podařilo překonat dosavadní maximum z loňského roku, kdy na ni přijelo 63 muzikantů. Kytaristé si spolu pochopitelně také zahráli.

Pod hradbami odpoledne zazněly nejen české, ale i známé světové hity. „Nejenom, že jsme pokořili loňský rekord, ale i mé předsevzetí, že by mohlo přijet alespoň sto kytaristů. Dorazili lidé z celé Moravy, ale i z Čech. Dokonce jsme tu měli pána až z Aše. Přišly také děti z místní Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka a ještě jedné přerovské kytarové školy, což mě těší. Je to pro mladé šance ukázat se, zahrát si," řekl pořadatel Pavel Ondrůj.

Setkání se v Přerově konalo potřetí. Kytaristé všech věkových kategorií obsadili celé prostranství pod historickými hradbami. S sebou měli akustické kytary, elektrické kytary i baskytary. „Pět nebo šest účastníkůzahrálo také na ukulele," uvedl Ondrůj. Akci si nenechaly ujít stovky Přerovanů, prostor pod historickými hradbami lidé zaplnili téměř do posledního místa.

Další koncert poslouchali kolem nábřeží řeky Bečvy. Hudebníci si společně zahráli šest skladeb. Figurovaly mezi nimi Želva od kapely Olympic, Já budu chodit po špičkách od Petra Nováka, A Hard Day's Night od The Beatles, Rána a gól od Mikiho Volka, Wonderful Tonight od Erica Claptona a Hey Joe od Jimiho Hendrixe, jemuž je kytarová exhibice věnována.

Přerov je podle pořadatelů jediným městem na Moravě, kde se akce tohoto druhu koná. Organizátoři se inspirovali kytarovým setkáním v sousedním Polsku. První happening se tam konal před 16 lety a zúčastnilo se ho tehdy 588 kytaristů. V posledních letech však jejich počty stoupají do několika tisíc.

Autoři | Foto Leona Malátková

Štítky rekord, Přerov, kytara, hudba

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.