pátek 19. dubna 2024 Rostislav

PŘEHLED: Olomoucký majáles letos přinese změny, podívejte se na ty hlavní

Změnu místa hlavního dění, jiný způsob korunovace i největší pestrost žánrů přinese letošní olomoucký majáles. Po několika letech se studentský svátek, který doprovodí koncerty, filmy, divadla i tančírna, přesune z Bezručových sadů na nádvoří univerzitní Zbrojnice. Právě tam bude korunována královna majálesu, herečka Erika Stárková. Majáles zůstává jako jeden z mála v republice nekomerční, vstup na něj je zdarma, řekl dnes novinářům pořadatel Ondřej Martínek. Majáles bude dvoudenní, začne příští pondělí.

Program pro letošek mizí z parku

„Opouštíme pro letošní rok park, příští rok se tam opět vrátíme. Udělali jsme si roční přestávku a dění jsme letos přesunuli na nádvoří Zbrojnice. Další akce se budou odehrávat na Biskupském náměstí a v jeho parčíku, v okolních ulicích, ale i v kapli Božího těla, Jazz Tibet Clubu, na parkánech Uměleckého centra a v kině Metropol," uvedl Martínek.

Olomoucký majáles připravují tři desítky studentů napříč fakultami a jako jedna z mála podobných akcí v tuzemsku je nekomerční. Vstup je zdarma, kromě koncertů v Jazz Tibet Clubu, jehož výtěžek letos podpoří olomoucké sdružení Pamatováček. Náklady majálesu činí zhruba půl milionu korun a přispívá na něj Univerzita Palackého, olomoucká radnice i kraj.

V pondělí odpoledne vyroste na parkánu Konviktu majálesový stan, který nabídne divadlo, slam poetry a poprvé také stand up comedy. Majálesové dění zasáhne v pondělí i Jazz Tibet Club, odpoledne se tam chystá swingová tančírna a následovat budou koncerty. V kapli Božího těla zahraje orchestr složený z univerzitních studentů.

Královnou bude Erika Stárková ze seriálu Most!

Hlavní program se odehraje v úterý, kdy bude na nádvoří Zbrojnice korunována za majálesovou královnu herečka Erika Stárková. „Letos proběhne nejprve korunovace a poté se průvod s maskami a hudebníky vydá ulicí Křížkovského, Denisovou a Ostružnickou na Horní náměstí. Obejde radnici a vrátí se zpět na Zbojnici," uvedl Martínek. Královna, která ztvárnila roli Dáši v seriálu Most!, bude mít ve stejný den také svůj koncert. Vystoupí i jedna z nejžádanějších českých kapel Mydy Rabycad, hiphopoví P.S.H., alternativní slovenští rockeři Korben Dallas či oceňovaní The Atavists.

FOTO/VIDEO: Majálesový průvod prošel centrem, David Koller byl na Horním náměstí korunován králem

Přehlídka nabídne i největší prezentaci neziskových organizací v Olomouci, novinkou je zmenšená verze olomouckého DizajnTrhu a výstava fotografií na téma pop kultura, které je letošním tématem majálesu. Znovu vznikne velkoformátové graffiti. Loni tak umělci ztvárnili v Bezručových sadech T.G. Masaryka u vchodu do krytu pod hradbami.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, zábava, školy, vysoké, majáles, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.