čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Sezona v Arcibiskupském paláci bude zasvěcena Rudolfu Janovi

Ve znamení oslav 200. výročí od jmenování Rudolfa Jana olomouckým arcibiskupem se ponese letošní návštěvnická sezona v Arcibiskupském paláci v Olomouci. Právě arcibiskupovi, který se zasloužil o rozkvět města i celého regionu, bude zasvěcena v paláci Muzejní noc i Noc kostelů.

Reprezentační sály paláce se po zimní přestávce otevřely již o dvou dubnových sobotách, od května mohou lidé na prohlídku vyrazit již denně kromě neděle, informoval mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Dvousté výročí zvolení syna rakouského císaře Leopolda II. do čela olomoucké arcidiecéze slaví arcibiskupství již od počátku roku, věnovat se mu chce i v nadcházející návštěvnické sezoně.

„Tuto událost chceme návštěvníkům přiblížit například při Muzejní noci, která letos připadá na pátek 17. května," uvedl vedoucí arcidiecézního Centra pro kulturu Martin Kučera. Její součástí bude koncert i komentované prohlídky zaměřené na osobnost Rudolfa Jana, které má arcibiskupství naplánované až do půlnoci. O týden později biskupská rezidence večerními prohlídkami ožije znovu, a to u příležitosti Noci kostelů. Návštěvníci mohou v paláci zavítat do biskupské kaple, která je jinak veřejnosti nepřístupná.

„Tato 'domácí' kaple olomouckých biskupů je zároveň památným místem. Před 70 lety, krátce po nástupu komunistického režimu, zde totiž tajně přijal biskupské svěcení pozdější pražský arcibiskup, kardinál František Tomášek, od jehož narození letos navíc uplynulo 120 let," doplnil Kučera.

V prostoru kaple bude o Noci kostelů mimořádně vystavena cenná plastika, hlava Krista vyrobená z chlebových soust 12 vězňů komunistického režimu. Dílo vyrobené na počátku totality v Uherském Hradišti zde vězněným sochařem Ludvíkem Šmotkem věnoval arcibiskupství před dvěma lety Jan Janků, další ze skupiny odsouzených, mezi kterými drobné umělecké dílo vzniklo, uvedl Gračka.

V Arcibiskupském paláci v historickém centru Olomouce bude letos otevřeno městské informační centrum, kde najdou turisté propagační materiály města a suvenýry. Provoz pobočky městského infocentra na tomto strategickém místě rozšiřuje služby v cestovním ruchu již druhým rokem.

Autoři | Foto Facebook Arcibiskupský palác v Olomouci

Štítky palác, arcibiskupství, Rudolf Jan, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.