sobota 20. dubna 2024 Marcela

Skleník v olomouckém parku hýří barvami rozkvetlých kaktusů

V pestrobarevnou rozkvetlou pláň se v těchto dnech proměnil kaktusový skleník ve Smetanových sadech poblíž centra Olomouce, ve kterém roste několik stovek kaktusů a sukulentů.

S příchodem jara už rozkvetla většina druhů kaktusů a nepřeberné spektrum barev bude ve skleníku k vidění do června řekla Helena Šupová z Výstaviště Flora. Kaktusový skleník ve Smetanových sadech nabízí návštěvníkům kolekci více než 400 kaktusů a sukulentů. „K vidění jsou menší druhy kaktusů rodů Mammillaria, které jsou známé tím, že mají místo žeber bradavkovité výrůstky a bohatě kvetou drobnými květy v malých věnečcích. Dále druhy Ferocactus či Eulychnia," uvedla Šupová.

Sbírka ve skleníku nabízí i sloupovité kaktusy, které ve své domovině dorůstají do úctyhodné výšky 15 až 25 metrů. „Největší keřovité kaktusy se zploštělými články patří rodu Opuntia a poranění jejich velkými trny opatřenými zpětnými zoubky bývají velmi bolestivá. Plody mnohých kaktusů jsou jedlé a v jižních zemích je prodávají na trhu jako ovoce," podotkla Šupová.

Kaktusový skleník ve Smetanových sadech byl spolu se sousedním tropickým skleníkem vybudován v 50. letech minulého století. Otevřen byl 18. srpna 1962 při zahájení celostátní zahradnické výstavy. Sbírkové skleníky, které spravuje Výstaviště Flora Olomouc, patří k historicky nejstarším skleníkům v České republice. Největší z komplexu skleníků, palmový skleník, je prohlášen kulturní památkou České republiky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příroda, skleník, kaktusy, květ, prohlídka, Flora

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.