úterý 19. března 2024 Josef

Divadlo na cucky chystá svou letošní druhou premiéru. Uvede hru podle knihy novináře Taberyho

Olomoucké Divadlo na cucky dnes uvede svou druhou premiéru v této sezoně s názvem Opuštěná společnost. Půjde o divadelní koláž z textů knihy šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho, režie se ujal slovenský režisér Patrik Lančarič. Řekl to mluvčí divadla Zdeněk Vévoda. Koláž uvede divadlo během letošního ročníku Divadelní Flory Olomouc, která začala včera a potrvá do 26. května.

Festival kromě Opuštěné společnosti uvede i další premiéry, a to v podání předních německých herců, kteří na přehlídku přijedou.

Předloha získala cenu Magnesia Litera

Olomoucká premiéra nabídne podle zástupců Divadla na cucky dobrodružnou cestu od vzniku republiky po současnost. Kniha novináře Taberyho Opuštěná společnost - Česká cesta od Masaryka po Babiše, na jejímž základě hra vznikla, získala cenu Magnesia Litera za rok 2018. „Jde o adaptaci esejistické knihy, která dosud do jevištní podoby nebyla převedena, jde tak o světovou premiéru. Premiéra bude uvedena ve čtvrtek, kdy zde bude i autor knihy Erik Tabery a plánuje se s ním také debata po představení," uvedl Vévoda.

Letos jde o druhou premiéru

Pro Divadlo na cucky jde o druhou letošní premiéru, na podzim uvedlo koprodukční inscenaci s názvem 1993, která se věnuje rozpadu Československa pohledem současné mladé generace. Ke spolupráci tehdy divadlo přizvalo bratislavské Divadlo DPM, režie se ujala slovenská režisérka a zároveň umělecká šéfka divadla Silvia Vollmannová.

Nová scéna způsobila vyšší návštěvnost

Divadlo na cucky zahájilo loni na podzim druhou sezonu na nové scéně na Dolním náměstí v Olomouci. Divadlo se do nového sídla přestěhovalo z Wurmovy ulice. Za uplynulou sezonu jej navštívilo zhruba 4000 diváků, dalších přibližně 3500 prošlo jeho galerií. Nová scéna tak vykázala až stoprocentní nárůst návštěvnosti, informovali již dříve zástupci divadla.

Divadelní Flora nabídne 90 akcí

Festival Divadelní Flora až do 26. května nabídne v Olomouci na desítce scén kolem 90 akcí. Letošní ročník zdobí hvězdy českého a německého divadla. Další světové premiéry budou na závěr festivalu uvedeny v podání nejvýraznějších hereckých osobností mnichovského Residenztheateru Franze Pätzolda a Aurela Mantheia. Půjde o komorní autorský titul Šepoty a výkřiky v pátek 24. května a scénický komentář Trumpovy knihy The Art of the Deal, který bude uveden v sobotu 25. května.

Autoři | Foto Facebook Divadlo na cucky

Štítky ČR, divadlo, festival, Divadelní Flora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.