pátek 29. března 2024 Taťána

VIDEO: Muzeum umění na svém youtube kanálu zveřejnilo kompletní záznam koncertu Sbohem, pane ministře

V pondělí 20. května se v proluce mezi domy, kde má stát do budoucna budova Středoevropského fóra, odehrál koncert proti ministrovi Antonínu Staňkovi s názvem Sbohem, pane ministře. Na pódiu se tak vystřídali třeba Nylon Jail či David Koller, ke slovu se ale dostal třeba i bývalý ministr kultury Daniel Herman.

Ti, kteří nestihli dorazit na koncert, se na něj můžou zpětně podívat na oficiálním youtube kanálu Muzea umění Olomouc.

Před davy lidí, které neodradil ani déšť, promluvil například bývalý ředitel Muzea umění Pavel Zatloukal, na kterého společně se Soukupem podal ministr kultury trestní oznámení. Důvodem byla například právě cena pozemků, na kterých lidé při koncertu stáli. „Dne 15. února se v této budově sešlo 14 statečných, kteří zahájili tuto velkou akci. Dnes se k ní připojilo 8036 lidí," uvedl Zatloukal s odkazem na petici www.nekulturniministr.cz.

Samotní pořadatelé byli počtem lidí překvapeni. Velkou účast ocenil například Daniel Herman s tím, že si váží, že lidé dokážou vyjádřit svůj názor. „Jsme tu adresně. Víme, kde jsme a proč tu jsme," podotkl například bluesman a zakladatel kapely ASPM Jan Spálený.

Koncert zástupci muzea naplánovali ještě před tím, než ministr kultury ohlásil svou rezignaci. Uskutečnil se právě na podporu petice za ministrovo odvolání www.nekulturniministr.cz, jejímiž autory jsou zástupci Centra pro současné umění DOX. Ani ministrovo odstoupení organizátory od akce neodradilo. „Koncert bude naopak oslavou této události s tím, že název může zůstat a bude to nedůstojné loučení s ministrem," řekl jeden z pořadatelů akce David Hrbek z Muzea umění. Stejně tak pokračuje i sběr podpisů pod tuto petici. „Skutečně úspěšnou tečkou za požadavkem této petice bude až reálný odchod ministra Staňka k 31. květnu," vzkazují organizátoři petice.

Koncert se uskutečnil v proluce Muzea umění, v prostoru, který byl přes půl století pro veřejnost uzavřen. Je to přitom na pozemcích, jejichž výkup kvůli stavbě SEFO byl podle ministra Staňka předražený, a stal se tak jedním z důvodů odvolání šéfa olomouckého muzea Soukupa. Zástupci Muzea umění proti ministrovi kultury a bývalému olomouckému primátorovi Staňkovi protestují již řadu týdnů. Jeho zaměstnanci vyzvali ministra k odchodu z vlády už 21. března, nevole poté nabrala na síle v polovině dubna, kdy náhle odvolal z funkce Soukupa a ředitele pražské Národní galerie Jiřího Fajta po kontrolách v jejich institucích. Ministr svůj krok vůči Soukupovi odůvodnil jeho selháním při přípravě a řízení projektu SEFO v období od září 2018 do dubna 2019.

Minulý týden Staněk oznámil rezignaci ke konci května. V rezignačním dopise pochybení odmítl, za svými kroky si stojí a hovoří o štvavé kampani.

Autoři | Foto repro youtube

Štítky koncert, záznam, Sbohem pane ministře, Staněk, Koller, Muzeum umění Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.