čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na přelomu května a června se rozezní město písněmi. Podívejte se na program Svátků města a písní

PR článek

Od středy 29. května do neděle 2. června proběhne v Olomouci festival Svátků písní a města. Na co všechno se můžou místní i návštěvníci města v těchto dnech těšit?

Svátky města se již před několika lety úzce propojily se Svátky písní, což se také promítlo do podoby programu. Velká část dění ve městě tak bude spojena s hudbou a zpěvem. Už ve středu se v rámci oživování městských částí rozezní prostory chválkovické sokolovny díky sborům z Kazachstánu, Bulharska a Malajsie.

Jedním ze zlatých hřebů programu bude jistě i páteční večerní koncert. „Koncertem Beethovenova díla Missa Solemnis, které slavný skladatel věnoval svému příteli a olomouckému arcibiskupovi Rudolfu Janovi Habsburskému, oslavíme 200 let od inaugurace této významné osobnosti,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Hekela. Mimochodem, monumentální Beethovenova skladba na českých pódiích zní velmi zřídka. I proto bude olomoucké provedení, které v pátek 31. května rozezní kostel svatého Mořice v podání Moravské filharmonie a Českého filharmonického sboru, opravdu mimořádné. 

Nebude chybět ani tradiční průvod ke cti patronky města, svaté Pavlíny. „Chtěl bych pozvat Olomoučany i návštěvníky do průvodu, který bude letos zajímavě zpestřen vystoupeními pěveckých sborů na několika místech trasy průvodu,“ popsal jednu z novinek primátor Mirek Žbánek. „Trasu průvodu, který začíná na Horním náměstí ve čtvrt na devět, navíc zkrášlí také slavnostní nasvícení památek,“ dodal Žbánek.

V pátek během dne čeká Olomoučany další ročník soutěže ZUŠ Open, kdy na Horním náměstí vystoupí více jak 20 skupin a souborů z oblasti hudby, tance či výtvarné tvorby z celého Olomouckého kraje.

Kompletní program na oficiálním webu.

V sobotu 1. června čeká hosty oslav celodenní doprovodný program. V sobotu se návštěvníci mohou těšit na závěrečný koncert Svátků písní a soutěž o absolutního vítěze, kde uvidí výběr nejlepších těles z aktuálního ročníku festivalu. Opět především hudebním zážitkem bude večerní Koncert Sborové ro(c)kování na Horním náměstí, kde zazní skladby Beatles, Queen a známé spirituály v netradičním a atraktivním podání Ars Brunensis, Komorního sboru Lenky Dohnalové-Mlynářové a spojených pěveckých sborů. Po koncertu ozáří centrum Olomouce velký scénický ohňostroj. Už během dne si na Horním náměstí lidé mohou vychutnat například prezentaci regionálních pivovarů, vinařství a gastronomie. Děti mohou rozvíjet svůj talent v oblíbených tvůrčích dílnách. Informační centrum města připravuje komentované prohlídky Po stopách arcibiskupa Rudolfa Jana. Výjimečného habsburského prince a arcibiskupa, který se zasloužil o rozvoj Olomouce, si lidé budou moci připomenout i v oranžerii ve Smetanových sadech na výstavě Rudolf Jan: Muž, jehož srdce bilo pro Olomouc.

Svátky města ovšem tak docela nekončí ani nedělním promenádním koncertem. Chystá se totiž doprovodná výstava, propagující projekt Sculpture Line, kdy se v Galerii města Olomouce na Dolním náměstí odehraje zcela unikátní výstava David, Dostál a Gabriel na lodi. Představena zde budou od 30. května do 30. června díla špičkových českých sochařů Jiřího Davida, Michala Gabriela a Jana Dostála.

 

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky Svátky města a písní, program, kultura, město, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.