úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Festival Michalský výpad se na začátku června zaměří především na elektronickou taneční scénu

Festival Michalský výpad, který již po šesté obohatí olomouckou kulturu, proběhne letos ve dnech 7. a 8. června a zaměří se především na elektronickou taneční scénu. Páteční filmová projekce bude tentokrát na parkánu konviktu a uvede snímek B-movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989 (2015). Hlavní hudební program proběhne tradičně na stupních michalského schodiště secesní vily Primavesi, které budou průchozí. Po skončení programu se celé dění přesune zpět na konvikt, jehož dvůr pohostí závěrečné tance návštěvníků.

Sobotní program představí zejména lokální umělce, čímž vznikne téměř až rodinná atmosféra, které se přizpůsobí i celá tvář festivalu. Po minulém roce nesmí chybět místní Nic Robertson, který je původem ze Skotska, ale už několik let bydlí v Olomouci. Svou stále se rozšiřující sbírkou vinylů dokáže roztančit každého. Čerstvé disco, house, soul i poklady zahalené rouškou historie. Druhou stálicí je Kakkaducci, jehož desky jsou exkluzivním výběrem disca rozvibrovaného synťákovou vlnou s kořením afrických domorodců. 

Hlavním lákadlem a zároveň jediným živým vystoupením budou modulární kouzla Prozaca z brněnského kolektivu Bastl Instruments. Se svým systémem přijede představit nově znovuobjevený styl EBM [electronic body music] s prvky chytlavého acidu. Ze stejné domoviny pochází i uskupení ÉTER, které v Brně snižuje tempo oblíbeného techna, nahrávají podcasty, streamy, pořádají taneční a poslechové akce rozšiřující všechny smysly. Celý nápad vznikl v hlavě Kosmic Skauta, který stojí i za Michalským výpadem a do Brna přijel z Olomouce šířit svěží vibrace elektronických hudebních radostí. Dalším členem je Obraz, zabývá se prostorovou akustikou a razí si cestu nejčerstvějším materiálem, stejně jako dlouholetými srdovkami. Trojici uzavírá Miltz, ženský element zpomalující tok času omamnou hudbou i jinými rituály. Z matičky Prahy se navrátí dvojice Marie Pravda a Azarel Senpai, jenž se zrodila v olomouckém podsvětí a nyní šíří blaho pomalých beatů a obskurního techna dále.

Od 22. hodiny vedení zábavy převezmou místní mudrcové Frank Love & DJ Lamborghini. Při stavbě nového podzemního chrámu nemají moc času sdílet objevy svého vytříbeného vkusu. Jedinečná možnost zaslechnout je bude na dvoře konviktu. Doplní je jak_sen, dříve známý jako Dirty Danzo. Světoběžný mistr ranních setů objevil vchod do portálu hudebních skvostů, díky nimž se člověk cítí jak ve snu. Chybět nesmí ani již zmíněný Kosmic Skaut, generální ředitel festivalu.

Michalský výpad zajistí kvalitní zvuk a muziku, lahodná jídla, výběrovou kávu, lokální pivo a český cider od místních i přespolních podniků. Během celé akce bude navíc probíhat veřejná sbírka na nové skateboardy pro děti z Dětského domova v Olomouci. To vše a mnohem více najdete druhý víkend v červnu vedle kostela sv. Michala v Olomouci.

 

Tisková zpráva | Foto archiv festivalu Michalský výpad

Štítky Michalský výpad, festival, hudba, tanec, kultura

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.