úterý 19. března 2024 Josef

Moravské divadlo chystá Koncert pro dobrou věc, podpoří provoz hospice na Svatém Kopečku

Soubor opery a operety Moravského divadla uvedl před několika dny poslední hudební premiéru letošní sezony Così fan tutte, s divadelním rokem se však rozloučí až ve čtvrtek 20. června. Mimořádnou tečkou bude charitativní Koncert pro dobrou věc, v němž zazní díla velikánů klasické hudby Antonína Dvořáka a Johanna Sebastiana Bacha. Návštěvníci koncertu mohou přispět na provoz Hospice na Svatém Kopečku. Záštitu nad akcí převzali arcibiskup Jan Graubner, senátor Lumír Kantor a primátor Miroslav Žbánek. Vstupenky jsou již v prodeji.

„Na začátku bylo přání, aby soubor opery a operety přispěl svou pomyslnou troškou do mlýna na něco užitečného a všeobecně prospěšného. A čím jiným v případě hudebního souboru, než koncertem nebo představením. Záměrem bylo uvést duchovní díla světových autorů,“ uvedl iniciátor projektu, dirigent Petr Šumník. 

V první polovině koncertu zazní Bachova Kantáta BWV172 Erschallet, ihr Lieder, erklinget, ihr Saiten, ve druhé potom Dvořákova Mše D dur. „Bachova kantáta patří tematicky do svatodušního liturgického období. A protože Svatodušní svátky letos připadají na začátek června, volba uvést tuto kantátu právě v červnu je logická. Antonín Dvořák v tomto oboru kromě celovečerních skladeb typu Requiem či Stabat Mater vytvořil dvě rozsahem drobnější formy  Te Deum a Mši D dur. Obě díla bývají někdy uváděna společně v jednom večeru. Te Deum zaznělo v našem divadle v rámci oslav stého výročí vzniku Československé republiky, rozhodli jsme se tedy uvést ještě Mši D dur. Na koncertě tak zazní v těsném sousedství hudba Bacha  protestanta a Dvořáka  katolíka,“ přiblížil Šumník. „Jedná se o díla silně věřících umělců – lidí, kteří skrze svůj talent chtěli vyjádřit úctu k Bohu a touto formou ho oslavit,“ doplnil umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald.

Na koncertě vystoupí sólisté olomoucké opery a operety Elena Gazdíková, Petr Martínek, Jakub Rousek a David Szendiuch, které doplní hostující Anna Nitrová. Doprovodí je orchestr a sbor Moravského divadla. „Moc se na tento koncert těším. Dvořákovu mši jsem měla možnost sama hudebně provést v roce 2015 v kostele sv. Mořice a bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku. Bachova kantáta nebývá tak často uváděná, ale jedná se o neméně kvalitní a krásné dílo,“ uvedla sbormistryně Lubomíra Hellová.

Součástí charitativní akce bude sbírka na provoz Hospice na Svatém Kopečku. „Chtěli jsme zážitek z koncertu prohloubit příspěvkem na dobrou věc. Už před začátkem koncertu předáme zástupcům hospice částku, do které v rámci interní sbírky přispívají zaměstnanci divadla. Návštěvníci koncertu pak mohou ve foyer divadla přispět dobrovolnou částkou. Také proto jsme se rozhodli snížit cenu vstupenek na jednotných dvě stě korun, což je výrazně méně než standardní vstupné na koncerty podobného typu,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš. 

„Velmi mě potěšila nabídka Moravského divadla podpořit Hospic na Svatém Kopečku, kde pečujeme o lidi na jejich poslední cestě. Právě oni nám dávají vzácný dar přemýšlet o svém životě tak, aby jeho konec byl dobrý. Vážím si toho, že se na lidi v hospici nezapomíná. Věřím, že tento koncert a podpora lidí je i oceněním našich pracovníků za jejich obětavou a nelehkou práci,“ sdělila ředitelka hospice Marta Šťastná.

Koncert pro Dobrou věc se uskuteční ve čtvrtek 20. června v 19 hodin. Vstupenky jsou již v prodeji v pokladně a na webu Moravského divadla.

 

Tisková zpráva | Foto By Michal Maňas (User:snek01) (Own work) [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Štítky Svatý Kopeček, provoz, Moravské divadlo Olomouc, hospic

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.