pátek 29. března 2024 Taťána

Hranice si připomenou 850 let od založení. Chystají se akce i výstavy

Hranice na Přerovsku si na začátku června připomenou 850 let od založení města. Jednotlivé akce budou podle mluvčího radnice Petra Bakovského koncipovány tak, aby obyvatelům připomněly unikátnosti a rozmanitosti vývoje a historie Hranic. Odehrají se na Masarykově náměstí, v Zámecké zahradě i u zámku, oslavy vyvrcholí slavnostním průvodem. Výročí město oslaví v sobotu 8. června.

„Oslavy vyvrcholí slavnostním průvodem. Ten povede stěžejní historická postava, rajhradský benediktinský mnich Jurik, se kterým je vznik města spojen. Mnich Jurik se totiž podílel na kolonizaci území a organizoval mýcení lesů. Díky tomu vyrostla v místě Hranic osada, která už v roce 1201 byla trhovou vsí," uvedl mluvčí radnice.

Do průvodu se zapojí obchodníci, komedianti, tanečnice, vojáci a další postavy, které procházely městem během staletí. „Nebudou chybět loupežníci, kteří u obchodní stezky měli svoji živnost, ani další postavy z hranických pověstí. K vidění budou i historická auta i motocykly, prvorepublikoví i současní vojáci, sokolové, skauti, mažoretky a další," doplnil Bakovský. Pořadatelé upozorňují návštěvníky například na výjimečné vystoupení s názvem Compagnie with balls, taneční vystoupení na obřím balónu, se kterým si „pohrává“ velká loutka.

Koncepce oslav se odvíjí od historie města. Obyvatelům připomenou to, že Hranice byly vždy křižovatkou cest; ležely na Jantarové stezce, později byla přes Hranice vedena jedna z prvních a nejdůležitějších železničních tratí Habsburské monarchie - Severní dráha císaře Ferdinanda. Město je historicky spjato také s armádou, připravena jsou proto i vystoupení, která připomenou slavné vojenské ústavy.

Slavnosti doprovodí také řada výstav, které mohou lidé navštívit v hranickém muzeu a galerii. V Muzeu na zámku uvidí stálou expozici zbraní a model města, který nastíní, jak vypadaly Hranice v dřívějších dobách. V galerii Severní křídlo zámku mohou zhlédnout výstavu grafik Jiřího Slívy Jazz pro oči. Na Staré radnici bude výstava Fenomén hasičství a v Galerii Synagoga dílo umělce Viktora Hulíka.

Poprvé jsou Hranice zmiňovány v listinném falzu z roku 1169. Skutečnou existenci osady lze předpokládat od konce 12. století. Tato kolonizace je spojována se jménem mnicha Jurika, dodal mluvčí radnice.

Autoři | Foto kultura-hranice.cz

Štítky ČR, správa, zábava, historie, Hranice, oslava, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.