pátek 29. března 2024 Taťána

V pátek se otevřou skautské klubovny, vrcholí oslavy sta let olomouckého skautingu

Otevřením skautských kluboven, průvodem městem i mší svatou vyvrcholí tento týden v Olomouci oslavy sta let olomouckého skautingu.

Akce jsou naplánovány od pátku do neděle a jsou určeny nejen pro současné a bývalé skauty, ale i příznivce a širokou veřejnost informoval mluvčí akce Jiří Dvořák. Výročí si již od začátku května připomínají skauti výstavou v Korunní pevnůstce, v jejíchž prostorách se také v sobotu uskuteční hlavní část oslav.

V pátek se nejprve v souvislosti s oslavami otevřou v Olomouci skautské klubovny a Skautský institut. Akce má název Noc kluboven, zavítat do nich mohou lidé od 16:00 do 22:00. „Pro zájemce bude připravená hra, která umožní nejen skautům, ale také veřejnosti nahlédnout do míst, ve kterých se skauti pravidelně scházejí na svých schůzkách," uvedl Dvořák.

Oslavy sta let olomouckého skautingu vyvrcholí v sobotu, kdy se v prostorách Korunní pevnůstky uskuteční velké setkání skautských oddílů, bývalých skautů a jejich příznivců s názvem Skauti letí stoletím. „Setkání bude předcházet průvod skautů městem, který bude zakončen právě na Korunní pevnůstce," popsali program organizátoři.

PSALI JSME: Olomoucký Junák slaví 100 let, oslavy vyvrcholí celodenním programem v Korunní pevnůstce

Na pevnůstce bude připraven program pro skauty i pro veřejnost, k vidění budou skautské stavby a tradiční skautské aktivity. Setkání bude završeno slavnostním večerním ohněm. V neděli se uskuteční mše v katedrále svatého Václava v Olomouci.

Letošní oslavy olomouckého skautingu se vážou k roku 1919, kdy 27. dubna založil v klubovně stadionu SK Olomouc na Letné Josef Friedl Skautský oddíl SK Olomouc, který byl později nazvaný Vlčáci. Ve stejném roce uspořádal také první skautský tábor, doplnil mluvčí akce.

Podle zástupce olomouckých skautů Jana Zahradníka zájem o skauting roste, a to nejen na území okresu a kraje, ale celostátně. Uvedl, že organizace má nyní na Olomoucku 1904 členů, o 150 členů víc než loni a o 430 víc než před pěti lety. Registrováni jsou v 61 oddílech. V olomouckém okrese je základna nejpočetnější, tvoří 47 procent členů z celého kraje, následuje Šumpersko s 1313 členy. V celém Olomouckém kraji je registrováno 4092 skautů, loni jich bylo o 307 méně.

Autoři | Foto skaut.cz

Štítky skauting, skaut, výročí, sto, oslavy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.