sobota 20. dubna 2024 Marcela

Šumperská boží muka se stala kulturní památkou. Jsou spjatá s čarodějnickými procesy

Šumperská boží muka spjatá s čarodějnickými procesy se stala kulturní památkou. Na seznam ji zařadilo ministerstvo kultury na návrh památkářů.

Takzvaná čarodějnická boží muka nechávali vystavět pozůstalí obětí honu na čarodějnice na konci 17. století. Nacházejí se také v Koutech nad Desnou, Velkých Losinách a Rapotíně na Šumpersku, informoval mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Vlastimil Staněk.

„Po restaurátorském zásahu se boží muka nacházejí v dobrém stavu a jedná se o velmi kvalitní dílo s vysokou historickou hodnotou regionální produkce. Jsou také jedním z mála dokladů památek spojených s inkvizičními procesy na Šumpersku," uvedl Staněk. "Byť byla během své existence několikrát přemístěna, dodnes hrají významnou roli ve městě i krajině a nyní jsou i jedním ze zastavení současné naučné Čarodějnické cyklotrasy," doplnil mluvčí.

Pozdně renesanční čtyřboká kamenná pilířová boží muka pocházejí pravděpodobně z roku 1699. Výjimečná jsou také využitím netradičního místního materiálu, krupníku, což je mastková břidlice, která se těžila pouze v okolí Sobotína a Vernířovic, dodal Staněk.

Památka je vysoká zhruba tři metry, skládá se z novodobého betonového podstavce čtvercového půdorysu, pískovcového pilíře a původní vrcholové kaplice završené fragmentem železného kříže na kruhovém soklu. Boží muka se nacházejí v oblasti nechvalně známé kvůli čarodějnickým procesům, pod kterými je podepsán inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu, který už měl předchozí zkušenosti s vedením procesů ve Slezsku. Boblig rozpoutal štvanici na domnělé spřažence s ďáblem, obohacoval se přitom na majetku odsouzených nešťastníků. Při procesech v letech 1678 až 1696 zemřelo asi sto lidí. Nejznámější obětí těchto justičních vražd se stal šumperský děkan a kněz Kryštof Alois Lautner, který proti vyšetřovacím metodám inkvizitora ve svých kázáních nepřímo brojil.

Autoři | Foto Pavlína Koncošová

Štítky Boží muka, čarodějnice, Šumperk, památka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.