pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucké Divadlo Nabalkoně v nové hře nabídne prvky akrobacie, grotesky a situačního humoru

Scapino aneb Sluha málem principálem, tak pojmenovali divadelníci ze souboru Nabalkoně svou novou inscenaci pro Divadlo na Šantovce. Původní Moliérův text Scapinova šibalství je zde autorsky poupraven a obohacen o prvky nového cirkusu, písně, tanec a situační humor typický pro žánr italské Commedie dell´arte. Scapinem navazuje Divadlo Nabalkoně na linii klasických komedií, kterou odstartovala v loňském roce inscenací Jak je důležité míti Filipa.

Režie se zhostila principálka spolku Markéta Zborníková. „Je to pro nás zatím největší výzva. Scapino vyžadoval pro všechny účinkující pečlivý trénink, a to jak fyzický, tak ten herecký. V Nabalkoně si musíme vypomáhat vzájemně. Nejsme profesionální herci, tanečníci ani akrobaté. Snažíme se ale dělat nové projekty se zápalem a úctou směrem k divákům i k sobě samým,“ uvedla.

Premiéra nové inscenace proběhne v Divadle na Šantovce v pondělí 17. června. Lístky stojí od 120 do 150 korun a jsou volně k zakoupení buď na pokladně divadla, nebo na www.divadlonasantovce.cz.

Scapino je sluha. Scapino je liška podšitá vynikající v drobných instrikách, polopravdách, lstech, lžích a malých podfucích. Scapino je utěšitel, dobrý kamarád, vychovatel a taky pěkný lump. Je to chlapík, co občas pomůže, leccos pokazí a všechno řádně zamotá. Ale nakonec to stejně dobře dopadne. Octavius má tu, kterou má mít, Zerbineta není cikánka, Leandr obměkčí tatínkovo srdce a Hyacinta je jen polosirotek. A Scapino? Švih sem, švih tam, tahá za nitky a ovládá cizí životy jako principál v cirkuse.

Autor: Molière, Markéta Zborníková
Režie: Markéta Zborníková
Kostýmy: Markéta Zborníková

Hrají:
Sluha Scapino: Adam Suchánek
Pantalone Argant: Kvido Lotrek
Dottore Geront: Petr Šuráň
Leandro: Martin Kříž
Zerbineta: Zuzana Česáková
Oktavius: Vít Zborník / Antonín Šanovec
Hyacinta: Barbora Kovalíková

Tisková zpráva

Štítky divadlo, kultura, Nabalkoně, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.